Mostar
0

Nakon 5. oktobra Inzko će nametnuti rješenja

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da će iskoristiti svoja bonska ovlaštenja ukoliko Mostar do 5. oktobra ne dobije gradonačelnika, javlja dopisnik Srne.

Inzko je sinoć nakon sastanka sa stranakama koje učestvuju u Gradskom vijeću Mostara potvrdio da postoji i mogućnost tehničke intervencije na mostarskom statutu koje pretpostavljaju i tajno glasanje, ali i tzv. prostu većinu u trećem krugu izbornog procesa.

On je naglasio da se Savjet za provođenje mira (PIK) i ambasadori o tim detaljima još nisu bavili, ali da će se o Mostaru već u petak, 2. septembra, razgovarati na sjednici PIK-a. 

Mostarski gradonačelnik bira se iz reda gradskih vijećnika, dvotrećinskom većinom 24 od 35 vijećnika, odnosno u trećem krugu, natpolovičnom većinom od 18 glasova. Prosta većina bi podrazumijevala izbor kandidata sa većim brojem glasova. 

"Ja bih, kao visoki predstavnik međunarodne zajednice i evropski predstavnik, zaista želio da se to rješenje nađe ovdje u Mostaru, a ne negdje u Sarajevu, recimo u mojoj kancelariji. Možda ću dati političarima još neko dodatno vrijeme, ali poslije 4. oktobra taj pritisak će biti možda i malo veći, jer kad ulazimo u drugu godinu, to su zaista signali koji nisu dobri'', rekao je Inzko.

On je poručio da ga o potezima koje će načiniti za Mostar treba pitati sredinom oktobra, ako do tada domaće vlasti ne izaberu gradonačelnika.

Iako su na sastanku bili najavljeni lokalni zvaničnici stranaka koje učestvuju vlasti, u razgovorima su učestvovali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990, Martin Raguž i predsjednik Gradskog odbora SDA Zijo Hadžiomerović. 
"Ne vidim nijednog razloga zašto bi Mostar bio grad slučaj, odnosno zašto izborni zakon BiH ne bi vrijedio za Mostar i to je ono što sam ja tražio da Kancelarija OHR-a uistinu uradi'', rekao je Čović. 

On je dodao da će ovih dana ponovo biti pokrenuta inicijativa za razgovore sa SDA i njenim predsjednikom Sulejmanom Tihićem.  

"Nadam se da možemo ponovo doći jako blizu, jer smo nekad bili završili pregovore o Mostaru'', rekao je Čović. 	

U SDA takođe su za izmjene, ali to bi prema njihovom planu bila ponovna uspostava šest opština. 

Sindikati Gradske uprave i institucija koje se finansiraju iz budžeta prijete blokadom grada nakon 30. septembra, kada ističe oduka o privremenom finansiranju. 

Mostar je 359 dana bez gradonačelnika.