Grade se stanovi za 26 porodica
0

FOTO / Nakon 17 godina u kolektivnim centrima uskoro u svom domu

Klix.ba
U Goraždu će 5. novembra zvanično početi izgradnja novih stanova za ugrožene stanovnike jednog od 153 kolektivna centra za interno raseljene osobe u Bosni i Hercegovini.

Projekt gradnje stanova za 26 porodica nastanjenih u kolektivnom centru Splavište u Goraždu, koji su skoro dvije decenije od rata morali da se nose sa manjkom prostora, grijanja i socijalne brige, finansiraju Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), UNHCR i CRS.

Njemački federalni ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i federalni ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Dirk Niebel najavili su ovaj velikodušni prilog Njemačke za Splavište u Berlinu 2. februara 2012. povodom njihovog susreta sa UNCHR-ovom specijalnom izaslanicom Angelinom Jolie, kao priznanje njenoj posvećenosti ulozi specijalne izaslanice i kao podrška radu UNHCR-a. Jolie se sastala sa stanovnicima Splavišta tokom njenog posjeta centru u aprilu 2010. kako bi naglasila posebno tešku situaciju 8.600 ljudi koji još uvijek žive u kolektivnim centrima u Bosni i Hercegovini.

Nekad napušteni poslovni kompleks građevinske firme, centar Splavište, kao i svi ostali kolektivni centri, trebao je da bude privremeni smještaj. Sada mu propuštaju krovovi, nakuplja se vlaga, a loše sanitacije doprinose tužnim i neprihvatljivim životnim uslovima i čine ovaj centar jednim od najviših prioriteta u predstojećim nastojanjima da se zatvore svi preostali kolektivni centri i da se ugroženim raseljenim licima obezbijedi održivo rješenje.

Dvije nove zgrade socijalnog smještaja, koje će biti u vlasništvu i kojima će upravljati Općina Goražde, otvaraju novi program izgradnje zgrada socijalnog stanovanja za ugrožene stanovnike kolektivnih centara.

Preostala 122 centra bit će zatvorena kroz veliki projekat kojim UNHCR pomaže Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica da obezbijedi zajam od Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB). Počevši sa 2013. godinom, ovaj veliki višegodišnji trud će obezbijediti rješenje za većinu ekstremno ugroženih raseljenih lica koja još uvijek žive u kolektivnim centrima, što je grupa koja se smatra za najugroženiju među populacijom ratom raseljenih osoba.

Svečanost polaganja kamena temeljca održat će se u Splavištu u ponedjeljak uz prisutnost ambasadora Njemačke u BiH, Ulrike Marie Knotz, predstavnika UNHCR-a Andrew Mayna i predstavnika CRS-a Marca D’Silve. Alija Begović, premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde, također će biti prisutni.