Šta je s donacijama?
0

Naknade naplaćene, a izostali rezultati rada

SRNA
Članovi Istražne komisije parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava za 16 mjeseci postojanja naplatili su oko 60.000 KM naknada, dok komisija dosad nije uspjela da prikupi podatke o iznosu donacija prispjelih u BiH od 1996. godine, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

"Primam naknadu za rad u ovoj komisiji, jer je to pravo svakog od njenih članova. U više navrata sam upozoravao da osnivanje ovakve komisije ne može rezultirati utvrđivanjem iznosa donacija, što se i potvrdilo, jer strani donatori, od kojih smo najviše podataka očekivali, nisu nam ih željeli dati", rekao je član Komisije Adem Huskić.

On je naveo da je drugi problem što niko nije bio spremen da ne podrži odluku o osnivanju Komisije, jer bi se to u javnosti moglo protumačiti kao protivljenje utvrđivanju istine o donacijama. 

Slavko Jovičić, koji je član ove komisije posljednjih osam mjeseci, saglasio se da je problem što je potrošeno  mnogo novca, a nije urađeno ništa i naglasio da je problem što je osnovana komisija koja bi trebalo da se bavi poslom kojim se bave i SIPA i Tužilaštvo BiH. 

Njegov kolega Šemsudin Mehmedović istakao je da naknadu za rad u ovoj komisiji prosljeđuje Udruženju ribara iz Jelaha, dok Velimir Jukić, član Komisije, tvrdi da ne zna da li prima naknadu za rad u komisiji čiji je član, jer ne provjerava svoju platnu listu, pa ne zna da li su njegova mjesečna primanja uvećana za 498 KM, što je naknada za angažman u Istražnoj komisiji o donacijama.

Predsjedavajući ove komisije Sefer Halilović ranije je rekao da svoju naknadu prosljeđuje studentima koje stipendira, dok se član Komisije Denis Bećirović, prema nezvaničnim informacijama, odrekao naknade, a i sam je prije nekoliko mjeseci tražio da se utvrdi koliko su članovi ove komisije naplatili novca.

Predstavnički dom parlamenta BiH donio je odluku o formiranju Komisije u januaru prošle godine, što znači da njeni članovi naknade primaju već 16 mjeseci. Dosad su donatorima i korisnicima donacija poslali oko 4 000 upitnika tražeći podatke o donacijama, a dobili nekoliko stotina odgovora, ali podaci koliko je donacija prikupljeno nisu utvrđeni.