BiH
0

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH

FENA
Vanjskotrgovinska razmjena BiH još se najvećim dijelom odvija u ograničenom području, uz dominantno učešće malog broja zemalja, navode ekonomski analitičari u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Dakle, nema osvajanja novih tržišta i korištenja njihovih potencijala za poboljšanje našeg ukupnog vanjskotrgovinskog položaja.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH u prvih jedanaest mjeseci ove godine ostale su zemlje iz okruženja i neke članice Evropske unije.

Prema grupama zemalja, najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH je tradicionalno Evropska unija, dok se pojedinačno izdvajaju Hrvatska (18,65 posto izvoza i 23,3 posto uvoza), Srbija i Crna Gora (13,48 posto izvoza i 11,16 posto uvoza; podaci se odnose na carinsko područje bivše zajednice), Njemačka (12,74 posto izvoza i 10,13 posto uvoza), Slovenija (12,11 posto izvoza i 11,85 posto uvoza) i Italija (13,74 posto izvoza i 8,07 posto uvoza).

Najveći porast izvoza u istom periodu ostvaren je na tržištima Švicarske (140 posto), Austrije (97 posto), Slovenije (75 posto), SAD (61 posto), Njemačke (59 posto) i Poljske (55 posto), dok se uvoz većinom zadržao na nivou iz prethodne godine ili je umanjen za nekoliko procenata.

Značajniji porast uvoza ostvaren je samo u trgovini sa Švicarskom (46,3 posto), Češkom (38,9 posto) i Slovenijom (20,7 posto).

Iako je ukupna pokrivenost uvoza izvozom u vanjskotrgovinskoj razmjeni s najznačajnijim partnerima porasla, suficit još uvijek ostvarujemo samo u trgovini sa SAD (173,09 posto), značajniji nivo pokrivenosti uvoza izvozom s Italijom (81,30 posto), dok je odnos s ostalim značajnim partnerima znatno nepovoljniji i kreće se u rasponu od 8,66 posto (Turska) do 60,05 posto (Njemačka).

Promatrano na nivou entiteta, Federacija BiH suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni s najznačajnijim partnerima ostvaruje samo sa Srbijom i Crnom Gorom, a Republika Srpska sa SAD, Poljskom, Švicarskom, Rumunijom i Njemačkom.