Međunarodni dan tolerancije
0

Najviše žalbi na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi

SRNA
Institucija Ombudsmana BiH najviše žalbi građana na godišnjem nivou primila je u vezi sa diskriminacijom po nacionalnoj osnovi.

Žalbe na diskriminaciju nalaze na trećem mjestu u ukupnoj strukturi žalbi građana koji se obrate instituciji Ombudsmana BiH, dok je sve veći broj žalbi u vezi mobinga, saopšteno je iz ove institucije.

Ombudsmni su povodom 16. novembra - Međunarodnog dana tolerancije pozvali sve pojedince, organizacije i institucije da svojim djelovanjem omoguće zaštitu, promovisanje i stvaranje uslova za jednako postupanje i poštivanje načela tolerancije.

"Tolerancija je harmonija u različitostima. Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvatati da se i drugi drže svojih. Učeći o različitom, preispitujemo i svoje vrijednosti, prioritete i uvjerenja", navodi se u saopštenju.

Osim institucije Ombudsmana koja djeluje preventivno i podiže svijest građana o ovom problemu, značajnu ulogu u razvijanju tolerancije imaju i pravosudni organi sankcionisanjem krivičnih djela počinjenih iz mržnje. 

Iako je zaštita od diskriminacije garantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, tek je usvajanjem Zakona o zabrani diskriminacije u BiH 2009. godine uspostavljen okvir za ostvarivanje istih prava i mogućnosti svim osobama u BiH, a Ombudsmanu BiH data je uloga centralne institucije nadležne za zaštitu od diskriminacije, saopšteno je iz ove institucije.