BiH
0

Najviše pitanja iz Upitnika Evropske komisije odnosit će se na MVTEO

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kada se uzmu u obzir nadležnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH jasno je da se radi o instituciji na koju će se, u odnosu na druge institucije u BiH uključene u sistem koordinacije, odnositi daleko veći broj pitanja iz Upitnika Evropske komisije, potvrđeno je Feni iz Ministarstva.

Dodaju da iz toga proizilazi da je to ministarstvo jedna od ključnih institucija kada je u pitanju izvršavanje poslova vezanih za pripremu odgovora.

"S obzirom na navedeno, te na činjenicu da se radi o izuzetno zahtjevnom i obimnom poslu, moglo bi se reći da su kapaciteti ovog ministarstva u određenim oblastima ograničeni. Međutim, imajući u vidu značaj Upitnika EK-a, odnosno da se radi o instrumentu politike proširenja kojim se procjenjuje spremnost države da započne proces pristupanja, očekuje se maksimalni angažman svih u Ministarstvu", navode iz te institucije.

Ističu da će se pitanja iz Upitnika EK-a odnositi na sve oblasti za koje je to ministarstvo nadležno po odredbama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, a to su oblasti poljoprivrede, energetike, zaštite prirodne okoline, konkurencije, carina, malih i srednjih preduzeća i trgovine.

Također, naglašavaju da je priprema odgovora na pitanja iz Upitnika EK-a izuzetno složen i obiman posao koji neće moći biti kvalitetno obavljen bez stalne saradnje i koordinacije svih institucija u BiH uključenih u sistem koordinacije.

Iz ovoga proizilazi da će biti neophodna koordinacija Ministarstva s drugim institucijama na svim nivoima vlasti, prvenstveno u oblastima za koju su nadležni entiteti, a Ministarstvo ima koordinirajuću ulogu, kao što je poljoprivreda, zaštita životne sredine, energetika, i slično.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn će 9. decembra predati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću upitnik s više od 3.000 pitanja.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.