HDZ 1990
0

"Najveću cijenu političkog statusa quo plaćaju građani"

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Mostarski Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 održao je jučer svoj redoviti sastanak na kojom je, uz ostalo, bilo riječi o trenutnoj političkoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u Gradu Mostaru.

Na sastanku je zaključeno kako najveću cijenu političkog statusa quo na višim nivoima vlasti plaćaju građani zbog, kako je saopćeno iz GO HDZ-a 1990 Mostar sve češćih događaji i okolnosti koji daju naslutiti da se dogovor i zajednički Sporazum o interesima hrvatskog naroda iskorištava u provedbu i zadovoljavanje ličnih i partijskih interesa, čemu se taj odbor najoštrije protivi.

"Prijedlog Proračuna Grada Mostara je jedan u nizu aspekata koji s pravom gaje sumnju da se politička i medijska agresija, koju trpi hrvatski narod u BiH od strane platformaških struja, vješto iskorištava za odvraćanje pozornosti narodu kako bi se ispod površine moglo odrađivati pragmatični poslovi od 'nacionalnog interesa'. Proračun Grada Mostara koji je otišao na prijedlog napravljen je prvenstveno kako bi se pokrile financijske rupe i malverzacije koje su se stvorile u prošloj godini kada su se resursi građana Mostara koristili u predizborne svrhe stranaka na vlasti u gradu Mostaru", ističe se, među ostalim, u saopćenju GO HDZ-a 1990 Mostar.

Najočigledniji argument koji ide tome u prilog je smanjenje opsega sredstava iz oblasti komunalne potrošnje za oko 200 000 KM u odnosu na prošlu godinu, kada je također ovaj segment stavljen na marginu, na što je, uzalud, GO Mostar HDZ1990 i tada reagirao.

Također, Grad Mostar je kupio program za SMS parking plativši ga 216.000 eura, čija je realna cijena nekoliko hiljada maraka. Ispada da je građanima Mostara važniji nepostojeći sistem za parkiranje od činjenice da će uskoro morati nabavljati plovila za kretanje gradom po kiši, smatraju u GO HDZ-a 1990 Mostar.

Iz te stranke poručuju kako pozicija hrvatskog naroda u BiH zahtjeva zajednički stav i nastup u odbrani svojih interesa na višim razinama, kako bi otpor "platformaškom" licemjerstvu bio jači, ali da se protivie svakom iskorištavanju Dogovora za provedbu nečijih partikularnih interesa.

Dogovor i Sporazum o borbi za nacionalne interese nećemo prekršiti jer bi to značio nož u leđa hrvatskom narodu BiH, ističe se na kraju saopćenja GO HDZ-a 1990 Mostar.