Mustafa Mujezinović
0

"Najveći uspjeh Vlade FBiH je spas od finansijskog kolapsa"

SRNA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović ocijenio je danas da je najveći uspjeh Vlade u ovoj godini, posebno u posljednjih sedam mjeseci, uspostavljanje likvidnosti trezora i spas Federacije od finansijskog kolapsa.

"Godina na izmaku bila je ekonomski izuzetno teška, ali mislim da stvari polako dolaze na svoje mjesto. Daleko od toga da možemo reći da su problemi iza nas, međutim, danas sam daleko veći optimista nego prije nekoliko mjeseci", izjavio je Mujezinović Srni.

On u narednoj godini očekuje intenzivniji razvojni ciklus i usvajanje zakona o fisikalnoj odgovornosti kojim bi se spriječilo preuzmanje novih finansijskih obaveza bez pokrića, a time i bez odgovornosti. 

"Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i ja imamo dogovor da drugo polugodište sljedeće godine, nakon stabilizacije, bude razvojno. Imamo i plan da u naredne tri godine smanjimo doprinos za zdravstvo za 4,5 odsto, uz ustovremeno iznalaženje drugih izvora finansiranja zdravstva, kao i povećanje broja zaposlenih u privredi, a time i većeg punjenja fondova", dodao je Mujezinović. 

Prema njegovim riječima Vlada FBiH ima na raspolaganju novac za izgradnju "Koridora 5-C", rekonstrukciju pruga i gradnju hidroelektrane "Ugar" sa Vladom Republike Srpske.

Federalni premijer je napomenuo da je Vladi FBiH još na raspolaganju 30 miliona evra Kuvajtskog fonda i 70 miliona američkih dolara za finansiranje malih i srednjih preduzeća kroz komercijalne banke na nivou BiH.

"Nakon što smo uspjeli realizovati projekat objedinjavanja `Elektroprivrede BiH` i rudnika uglja u FBiH, očekujem da u sljedećoj godini to pokaže prve pozitivne rezultate, a imamo planove za proširenje elektroenergetskih kapaciteta, povećanje poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje željezničkog saobraćaja. Ti projekti, otvarajući nova radna mjesta, treba da budu pokretač svega ostalog", rekao je Mujezinović.
On kaže da će Federacija ispuniti uslove iz Pisma namjere sa Međunarodnim monteranim fondom /MMF/ za stendbaj aranžman, jer bi u suprotnom sve drugo što Vlada FBiH radi bilo beskorisno.

Mujezinović očekuje da će vladine mjere na ispunjavanju tih uslova obezbijediti dobijanje sredstava ne samo MMF-a, nego i Svjetske banke, čime će se održati budžetska stabilnost. 

"Ukoliko bi aranžman sa MMF-om propao, propali bi i drugi, poput kredita Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, a to bi obeshrabrilo i potencijalne investitore. Neprovođenje obaveza preuzetih Pismom namjere ne samo da bi nas udaljilo od sredstava MMF-a, već bi pokrenulo lavinu negativnih događaja o kojima ne smijemo ni razmišljati, i to u čitavoj BiH", upozorio je Mujezinović.

On smatra da će provođenje obaveza iz Pisma namjere uvesti reda i u javnu potrošnju i donijeti sasvim novi sistem odgovornog ponašanja u BiH. 

Komentarišući najavljene proteste boračke populacije i sindikata u narednoj godini Mujezinović je rekao da su i protesti  dio demokratskog sistema, kao što su i pregovori organa vlasti i organizacija koje okupljaju pojedine socijalne grupe i radnike.

"Mislim da za sve što radimo imamo njihovu generalnu podršku. Jer, ukoliko ne ostvarimo reforme u socijalnom sektoru, a pri tome mislim i na boračku populaciju, doći ćemo samo do toga da smanjujemo sva socijalna davanja, ili da ni za to ne budemo imali novaca", naglasio je Mujezinović.
On kaže da je i korisnicima socijalnih davanja potpuno jasno da je među njima puno onih koji su, na ko zna koje načine, neosnovano stekli ta prava i da u tome i jeste suština reformi u ovom sektoru - smanjiti broj korisnika kako bi primanja onih nespornih bila redovna i bez umanjenja. 

Mujezinović je podsjetio da su u parlamentarnoj proceduri po tri socijalna i boračka zakona koji predviđaju red u transferima prema pojedincima i najavio da Vlada FBiH namjerava u narednom periodu, nakon stabilizacije stanja, otpočeti i sa spašavanjem privrede razvojnim projektima, zbog toga što su ti segmenti zapostavljeni.