ICMP
0

Najveći broj identifikacija putem DNK na svijetu

Sarajevo-x.com
Sistem DNK laboratorija Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) ostvario je više od 16.400 DNK podudaranja pomažući vladama širom svijeta da riješe problem osoba nestalih u oružanim sukobima, kršenju ljudskim prava i prirodnim nepogodama. Ovo je najveći broj identifikacija ikad ostvarenih putem DNK, i četiri puta je veći od broja koje su skupa ostvarile glavne DNK laboratorije u svijetu, saopšteno je iz ove institucije.

Ovim povodom, profesor Niels Morling, predsjednik Međunarodnog društva za forenzičku genetiku, izjavio je: "ICMP-ev rad je, nesumnjivo, jedan od najznačajnijih dostignuća na polju identifikacije ljudi putem DNK. Njegov rad, brzina i kvalitet su impozantni. ICMP se obavezao da će pomoći u nesrećama, slučajevima kršenja ljudskih prava širom svijeta, i mi smo zahvalni za pomoć koju je ICMP pružio u mjestima poput Filipina, Čilea i nakon cunamija u Aziji. Međunarodnoj zajednici je potreban centar koji može pomoći sa DNK identifikacijama u slučaju velikih katastrofa, a smatram da bi se to možda moglo ostvariti kroz partnerstvo ICMP-a sa nekim ili svim članica Evropske unije".

ICMP je sa Danskom upravo potpisao sporazum o pružanju pomoći pri identifikaciji žrtava nepogoda.

Doktor Mechthild Prinz, direktor Odjela forenzičke biologije pri Uredu glavnog forenzičkog istražitelja New York Cityja, osoba odgovorna za DNK identifikacije žrtava Svjetskog trgovinskog centra, slaže se s tim.

"Broj identifikacija koje je napravio ICMP je zapanjujuće dostignuće, i to je napor koji pomaže porodicama nestalih i zemljama širom svijeta", istakao je.

Od uspostave ICMP-evog sistema DNK laboratorija u novembru 2001. godine, urađeno je 15.033 identifikacije osoba nestalih tokom oružanih sukoba na Zapadnom Balkanu, a od toga 12.621 u Bosni i Hercegovini. Ostalih 1.378 identifikacija od ukupno 16.411 u cijelom svijetu rezultat su ICMP-evih aktivnosti u Čileu, Norveškoj, Tajlandu, Kamerunu i Filipinima. 821 slučaj vezan je uz cunami u Aziji, a 456 za osobe nestale u udaru tajfuna Frank na Filipinima 2008. godine. ICMP je također generisao DNK profile za oko 250 koštanih uzoraka kao posljedica uragana Katrina, a pomaže i vladama Iraka i Kolumbije u rješavanju problema nestalih osoba.

"Upotreba DNK za preciznu identifikaciju nije samo bitna za smiraj porodica nestalih, nego i za utvrđivanje tačnog broja osoba nestalih kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti i drugih kršenja ljudskih prava. Ovi podaci su snažan doprinos istini, pomirenju i miru u postkonfliktnim ili društvima u tranziciji“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger.

ICMP koristi identifikacioni sistem za istovremenu analizu velikog broja uzoraka DNK koji je sam razvio. ICMP-ev sistem laboratorija je prošao strogu akreditaciju vodeće akreditacijske kuće DACH GmbH iz Njemačke i raspolaže certifikatom ISO 17025. ICMP-ev Upravni odbor za forenzičke nauke okuplja neke od najuvaženijih svjetskih stručnjaka molekularne biologije, forenzičke patologije, antropologije i arheologije.