Humanijada 2013. u Fojnici
90

Najveće okupljanje studenata biomedicinskih fakulteta iz regije

Piše: J. Hadžiahmetović
Fojnički Aquareumal će biti domaćin Humanijade 2013., koja će se održati od 8. do 12. maja. Ovo je prvi put da se studenti biomedicinskih fakulteta iz zemalja regije okupljaju u našoj zemlji.

Humanijada slavi svoju 20. godišnjicu. Zahvaljujući naporima studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina je dobila domaćinstvo ovog prestižnog regionalnog edukacijsko-sportskog susreta studenata biomedicinkih fakulteta.

Kako je za portal Klix.ba kazao Denis Zjajo, student Medicinskog fakulteta u Sarajevu i jedan od organizatora ovogodišnje Humanijade, cilj cijelog projekta je povezivanje mladih ljudi iz različitih gradova bivše države, kroz sportske aktivnosti i edukativni program o vrijednostima sporta u medicini.

"Projekt će biti značajan korak ka jačanju kapaciteta za razvoj novih pristupa, aktivnosti i strategija, koji će promovirati poštovanje, prijateljstvo, toleranciju, izvrsnost, fair-play i solidarnost kroz sport među mladima u regiji", kaže Zjajo.

Humanijada će trajati pet dana, a na njoj će učestvovati više od 500 studenata koji će se takmičiti u jednom od sportova kao što su mali nogomet, rukomet, košarka, odbojka, odbojka na pijesku, tenis i stoni tenis.

"Pored sportskih aktivnosti, studenti imaju priliku da učestvuju u edukacijskim skupovima o različitim temama iz biomedicinskih nauka", kaže naš sagovornik. Prema njegovim riječima, studenti koji će učestvovati u radu projekta izabrani su na osnovu iskustva i uspjeha u radu na polju studentskog organizovanja.

Podršku cijelom projektu pružili su Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu kao domaćin, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu kao krovno tijelo studenata UNSA, matična asocijacija studenata Medicinskog fakulteta - USMF, Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini - BoHeMSA i mnogi drugi.

Partner projekta je Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku sa dr. Nihadom Selimovićem na čelu.