BiH
0

Najveća investicija u BiH - tržnica Arizona ulazi u drugu fazu izgradnje

NINA
Tržnica Arizona ovih dana ulazi u drugu fazu izgradnje u kojoj će dobiti sva obilježja urbanog trgovačko-poslovnog središta.

Prije dvije godine izgradnja tržnice Arizona, nedaleko od Brčkog, u Sarajevu je proglašena najvećom investicijom u BiH. Tada je vrijednost projekta procijenjena na 200 milona KM, a planirano je zapošljavanje oko 5.000 radnika.

Međutim, cijelo vrijeme izgradnje bilo je praćeno raznim problemima, od kojih je najveći problem bio dogovor s privatnim zemljoposjednicima na čijem se zemljištu trebao izgraditi drugi dio tržnice Arizona. Stalno kašnjenje rokova uzrokovalo je da kraj završetka radova u okviru prve faze najvećeg tržnog prostora u BiH jednostavno bude stalno odgađan.

U julu je najavljeno preseljenje svih trgovačkih kapaciteta sa sadašnje lokacije u drvenim barakama na novu lokaciju gdje su izgrađeni hangari u kojima je napravljen prostor za sve sada postojeće trgovine. Iz Italprojekta su pozvali na preseljenje u novi prostor, čime je okončana prva faza realizacije tržnice, koja obuhvaća izgradnju novih dvorana za trgovine i velike robne kuće.

Tržnica Arizona u drugoj će fazi dobiti stambene objekte, kockarnice, kinodvorane i skladišta. Kako se neslužbeno doznaje, skladišni prostor će najvećim dijelom koristiti Uprava za nedirektno oporezivanje, dok će jedan veći dio prodajnog prostora voditi doseljenici Kinezi. "Mi smo trenutno osigurali više od 30.000 m2 pokrivenog i zatvorenog prostora. Izgrađen je dobar dio infrastrukture za buduće faze, kao i dio magistralne prometnice", kazao je direktor Italprojekta Jovica Stevanović.

"Gradnja samog tržnog centra je veliki projekt za koji ranije nismo imali iskustva, pa je to bio razlog kašnjenja obveza koje je spram gradnje tržnice Arizona preuzela Vlada Brčko Distrikta BiH u potpisanom ugovoru. Nakon početnih kašnjenja u realizaciji nekih aktivnosti uspjeli smo dostići određenu dinamiku izvođenja radova i preuzetih obaveza. Smatramo da je to urađeno na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo onih koji rade na Arizoni", kazao je šef Odjela za urbanizam, imovinsko-pravne odnose i gospodarski razvoj Brčko Distrikta Admir Nuković.

Kako bi se riješili problemi s privatnim vlasnicima zemlje, dio privatnih vlasnika, Vlada i Italprojekt potpisali su memorandum o uzajamnoj saradnji, gdje je vlasnicima zemljišta ostavljena mogućnost uključenja u realizaciju projekta. Kako bi se zadovoljile potrebe svih zainteresiranih na području tržnice Arizona, moralo se pribjeći i izmjeni Regulacijskog plana, koji je Skupština Distrikta usvojila na početku izgradnje tržnice Arizona. "Zajedno s ugovaračem uvidjeli smo mogućnost povećanja korisnih površina i došli do zaključka kako bi bilo dobro izmijeniti dio Regulacijskog plana. Izmjene su ograničenog karaktera i odnose se na uključivanje dijela vlasnika privatnog zemljišta, koji se nalaze u tržnici Arizona i tiču se još kvalitetnijeg organiziranja prostora", kazao je Nuković.

Govoreći o projektu tržnice Arizona, Stevanović je kazao kako će investicija i broj radnih mjesta koji će biti osiguran biti daleko veći od predviđenog. Stevanović ističe kako je rad investitora kontinuiran i odvija se ustaljenom dinamikom. "Nemamo neke oštre podjele između faza. Projekt tržnice Arizona realiziramo punim intenzitetom i tako ćemo nastaviti do potpune izgradnje", kazao je Stevanović.

Iako građevinska sezona još nije okončana, najveći dio radova unutar sljedeće dvije faze obavljat će se iduće godine.