Zavod za zaštitu spomenika
0

Najvažnije je sačuvati Vjetrenicu

FENA
Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH uputio je pismo federalnoj Upravi za inspekcijske poslove u povodu radova na platou ispred špilje "Vjetrenica", a u kojem je upozorio da stav te inspekcije ne odgovora stvarnom stanju zakonske regulative.

Iz tog zavoda ističu da postoji zakon koji regulira zaštitu kulturno povijesnih spomenika i spomenika prirode, a koji je naslijeđen iz 1985. godine te da su, prema Daytonskom sporazumu, svi zakoni koji su naslijeđeni istovremeno i važeći do donošenja novih.

Tako je i špilja "Vjetrenica" još 1952. stavljena pod zaštitu države kao prirodna rijetkost koja se ne smije rušiti, popravljati, dorađivati i restaurirati bez prethodne dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih vrijednosti.

Iz Zavoda su podsjetili kako je trenutno federalno Ministarstvo okoliša i turizma nadležno za prirodnu baštinu te ističu da su stručnu literaturu koju baštini taj zavod voljni dati na uvid svakoj zainteresiranoj instituciji te da ono što su čuvali 50 godina ne bi trebalo uništiti preko noći.

U ovom je trenutku najvažnije sačuvati špilju Vjetrenica, a ugovorene radove završiti na način da taj spomenik prirode ostane i dalje neprocjenjiv, smatraju u Zavodu za zaštitu spomenika Federacije BiH.