BiH
25

Najteži dani za hotel Holiday - simbol Sarajeva i svjedok burnih događaja

Piše: A. Dž.
Hotel Holiday i njegovi uposlenici proživljavaju možda i najteže dane u svojoj historiji. Objekt je zatvoren, a radnicima zabranjen ulazak.
Hotel prije rata
Hotel prije rata

Podsjetimo, zbog sumnje da je uprava Holiday Resorta utajila porez u višemilionskim iznosima, Općinski sud u Sarajevu odlučio je da se hotel privremeno zatvori.

Ta odluka nije samo radnicima teško pala. Hotel Holiday je kultni sarajevski hotel, koji je tokom agresije na BiH pružao utočište stotinama stranih reportera, novinara i TV ekipa.

Upravo iz njegovih prostorija svijetu je poslana slika o ratnim strahotama koju su proživljavali stanovnici Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Hotel Holiday je više od 30 godina simbol Sarajeva, njegove lijepe i tužne prošlosti. Simbol je to najblistavijeg trenutka u povijesti grada - Zimskih olimpijskih igara 1984., ali i simbol stradanja, opsade, straha...

Stoga je njegovo zatvaranje teško palo i stanovnicima Sarajeva.

Snimljeno iz Holidayja 1992. godine (Foto: AFP)
Snimljeno iz Holidayja 1992. godine (Foto: AFP)
Hotel je izgrađen za Olimpijske igre. Dizajnirao ga je arhitekt Ivan Štraus, a svečano je otvoren u oktobru 1983. Njegov izgled izazivao je polemike i kontroverze, jer je eksterijer u nijansama žute, oker, smeđe i sive za mnoge je bio neprihvatljiv.

Za vrijeme Olimpijade ugostio je sportiste i ugledne goste grada, a u svijet je otišlo hiljade razglednica na kojima je upravio bio ovaj objekt. Stoga je njegov ugled ostao i nakon završetka Olimpijade, a svi koji su dolazili u grad žurili su da ga vide.

I kao da mu je sudbinski predodređeno da bude u centru zbivanja, početkom agresije na BiH iz njegovih prostorija je pucano na građane koji su demonstrirali ispred Parlamenta BiH.

Srećom, hotel su nedugo zatim zauzele bosanske snage i od tada, pa do kraja rata, je bio mjesto u kojem su odsjedali novinari međunarodnih novinskih agencija i izvještavali o ratnim strahotama.

Nakon okončanja ratnih dejstava, počela je obnova hotela, a zatim je došla privatizacija i brojni drugi problemi.

Foto: AFP
Foto: AFP

No, radnici su radili i nadali se boljem, sve do jučer kada su hotelska vrata zaključana, a oni istjerani na ulicu.

Od tada u grupama dežuraju ispred ulaza, no kako kaže Vahid Alić, predstavnik radnika Holidayja, ne vjeruju da će se ugostiteljski dio objekta više otvoriti.

"Nama još niko ništa nije rekao. Tu smo, čekamo u grupama i nemamo namjeru odustati, ali prema onome što znamo, od ugostiteljskog dijela nema ništa", kaže Alić.

Kakva će biti sudbina Holidayja, ostaje da se vidi.

Sudska policija zatvorila je hotel (Foto: Klix.ba)
Sudska policija zatvorila je hotel (Foto: Klix.ba)