BiH
0

Najstariji mladoženja u Republici Srpskoj ima 89 godina

FENA
U Republici Srpskoj se od 2007. godine smanjuje broj zaključenih brakova, majke odgađaju rađanje djece, stopa mortaliteta se povećava, s tim da žene i dalje žive duže od muškaraca.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku pokazuju da se na hiljadu stanovnika u prosjeku broje oko 3,7 nova sklopljena braka. U 2012. došlo je do neznatnog pada u odnosu na prethodnu godinu, kada je bilo četiri sklopljena braka na hiljadu stanovnika.

Najstariji “mladoženja” u RS-u u 2012. godini imao je čak 89 godina, a “nevjesta” 79 godina.

Istovremeno, najmađa osoba koja je odlučila da "uđe“ u brak imala je 17, a supruga 16 godina.

Statističari su izračunali i da je u RS-u prosječna starost žena prilikom zaključenja braka 27,8, dok prvi brak u prosjeku zaključuju s 26,3 godina.

Prosječna starost mladoženje prilikom stupanja u bračnu zajednicu je 31,5 godina, a prvi brak u prosjeku sklapaju s 29,6 godina.

I prošle godine nije se mijenjala prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u RS-u i bila je 26,4 godine.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku ukazuju da žene odgađaju rađanje djece i da se starosna granica prilikom rađanja djece povećava.

Ukupna prosječna starost majke pri rođenju djeteta u EU, po posljednjem raspoloživom podatku Eurostata (2011. godine) bila je 30, dok je u RS-u prosječna starost u 2012. godini bila 28,1 godina.

U posljednjem periodu oko 85 posto živorođene djece rađa se u braku.

Statistika pokazuje i da je svaka druga živorođena beba u ovom bh. entitetu prvo dijete, a prosječno svaka osma živorođena beba je treće dijete u porodici.

I dalje je veći mortalitet od nataliteta. Naime, ukupan broj umrlih u RS-u u 2012. godini u odnosu na prethodnu godinu je veći za jedan posto.

Prosječna starost umrle osobe je 73 godine, a u prosjeku, žene žive duže od muškaraca oko šest godina.

Više od polovine umrlih osoba u RS-u imalo je bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine umre od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih, u prosjeku umru oko četiri bebe do godinu dana.

Ipak, statistika navodi da RS ima jednu od nižih stopa smrtnosti odojčadi u poređenju s državama iz okruženja i za 2012. godinu iznosila je 3,7 posto.