Ispitivanje javnog mnijenja
0

Najpozitivnije ličnosti u BiH su Željko Komšić i Milorad Dodik

Sarajevo-x.com
Željko Komšić i Milorad Dodik
Željko Komšić i Milorad Dodik
U ispitivanju javnog mnijenja koje je obavio Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI) najpozitivnijim ličnostima u BiH su ocijenjeni Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Prema rezultatima istraživanja najpozitivnija politička ličnost koja bi mogla riješiti brojna pitanja vezana za budućnost zemlje je Željko Komšić (25 posto), a slijedi Milorad Dodik (16 posto), Sulejman Tihić (8 posto), te Ognjen Tadić (8 posto).

Zanimljivo je to što je Milorad Dodik i i najnegatvnija politička ličnost. Da je on najnegativnija ličnost smatra 42 posto građana, dok negativnom ličnošću Bosanci i Hercegovci smatraju i Harisa Silajdžića (21 posto), Sulejmana Tihića (20 posto), Dragana Čovića (8 posto), te Željka Komšića (pet posto).

Najpovoljniji utisak na građane Bosne i Hercegovine ostavio je Željko Komšić (49 posto), a najnepovoljniji Bakir Izetbegović (74 posto), zatim Sulejman Tihić (73 posto), Haris Silajdžić (71 posto), Milorad Dodik (70 posto).

Povoljan utisak građani BiH imaju i o Zlatku Lagumdžiji (34 posto), te Seferu Haliloviću (32 posto).

Prema istraživanju, ukoliko bi se izbori za Predsjedništvo BiH održavali naredne sedmice 28 posto građana bi glasalo za Željka Komšića, 15 posto za Nebojšu Radmanovića, Sulejmana Tihića 8 posto, Dragana Čovića 4 posto, Sefera Halilovića 4 posto, Fahrudina Radončića 3 posto, a za Milorada Dodika 1 posto.

Kada bi se izbori za predsjednika RS održavali naredne sedmice 34,1 posto građana glasalo bi za Milorada Dodika, a za Ognjena Tadića 24 posto. Za Zdravka Krsmanovića 6,8 posto građana, dok bi za Dragana Čavića glasalo 5,1 posto ljudi.

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 18. aprila na uzorku od od 1.500 ispitanika sa standardnom greškom od 2,5%. Svrha istraživanja je bila identificirati najvažnija pitanja među bosanskohercegovačkim građanima.

NDI je neovisna, neprofitna, nepristrasna organizacija koja pruža podršku i radi na jačanju demokratskih institucija širom svijeta, promovišući učešće građana, otvorenost i odgovornost vlasti.