BiH
36

Najneizvjesnija utrka za načelnika u BiH vodi se u Novom Travniku

Piše: A. B.
Stjepan Dujo i Refik Lendo
Stjepan Dujo i Refik Lendo
Sudeći prema do sada prebrojanim glasovima za načelnika Novog Travnika, na prostoru ove općine u Srednjoj Bosni vodi se najneizvjesnija utrka za načelnika u Bosni i Hercegovini. Naime, razlika između Stjepana Duje i Refika Lende iznosi 121 glas u korist aktuelnog načelnika Općine Novi Travnik.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Refik Lendo prema do sada prebrojanim glasovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH ima 5.429 glasova, a predstavnik Hrvatske liste za Novi Travnik Stjepan Dujo 5.308 glasova.

Do sada je prebrojano i 209 glasova pristiglih poštom, od čega je 205 osvojio Dujo, a četiri Lendo.

Za Lokalne izbore u BiH za načelnika Općine Novi Travnik bilo je prijavljeno 369 glasača iz dijaspore, tako da je ostalo za prebrojati njih još 160. Iz Općinske izborne komisije ističu da bi konačni glasovi uskoro trebali biti poznati, ali se mrtva trka za načelnika i dalje nastavlja.

Refik Lendo je načelnik Općine Novi Travnik već dva mandata, a za prvi je izabran 2008. godine. Općinski odbor SDA proglasio je jučer Lendu pobjednikom izborne utrke za načelnika, a nakon proglašavanja pobjede, Lendo je kazao da će ostati načelnik svih građana, odnosno da će biti nastavljen kontinuitet ravnomjernog razvoja općine. No, Dujo još uvijek nije priznao poraz i definitivna potvrda čekat će se do četvrtka.

"Nijedan građanin nema razloga hodati pognute glave gradom i želim pozvati Bošnjake da ne prkose komšijama koji su drugačije glasali", kazao je Lendo.

Kada je u pitanju izbor načelnika u BiH, neizvjesno je također i u Bijeljini, gdje je samo jedan posto razlike između kandidata Miće Mićića iz Saveza za promjene Bijeljina i Zlatka Maksimovića iz "Bijeljina pobjeđuje".