BiH
0

Najmlađi volonteri poručili: Svako može biti junak svoga grada

Klix.ba
U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo jučer je na Međunarodni dan volonterizma održana druga Galerija volonterizma pod nazivom "Sve za druge, a ništa za sebe", koja je ujedno i završna manifestacija projekta "Volontiranje je cool!" Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Na manifestaciji je učestvovalo više od 150 volontera koji su predstavljali svoju volontersku grupu Učenici – volonteri i pedagozi iz 25 osnovnih škola sa područja općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća i Ilidža su u proteklim mjesecima jednom sedmično realizirali volonterske aktivnosti po vlastitom izboru. Od samog početka projekta "Volontiranje je cool!" učestvovalo je 500 volontera koji su svojoj zajednici nesebično poklonili 17.280 volonterskih sati, pretvoreno u novčanu jedinicu 54.000 KM.

Pobjednici druge Galerije volonterizma 2013. su OŠ "Zahid Baručija" iz Vogošće, OŠ "Safvet-beg Bašagić" iz Općine Centar i OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" iz Općine Stari Grad.

Direktor Udruženja CROA Zafir Šišić i predsjednica Amela Sirovina, vjeruju da će kroz ovaj projekat i aktivnosti unutar njega, dodatno osnažiti svijest svih mladih u našoj zemlji za razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanje njihovog statusa u cjelini te da je volontiranje dugoročno ulaganje u sebe i svoju budućnost.