BiH
4

Najmlađi učili o stripu i crtali svoje junake iz djetinjstva

Klix.ba
Udruženje za art i vizualno komunikacijske vještine Pixel u saradnji sa Osnovnom školom Grbavica I, a uz podršku Općine Novo Sarajevo realiziralo radionicu crtanja stripa za djecu, u okviru projekta "Stripoteka Sarajevo 2014.".

Na radionici, polaznici su imali priliku da nauče osnovne tehnike crtanja stripa, kao i da steknu osnovna znanja o stripu i njegovom nastanku.

Neke od tema koje su obrađene su: metode nastanka stripa, ideje stripa, scenario, studije glavnih junaka, dokumentacija, tehnike rada, alati, crno-bijeli/kolor strip, kolorisanje, postupak "od olovke do kolornog stripa", format, pojmovi kao što su strip table, kadriranje, režija itd.

"Stripoteka" je u toku 2014. godine održana na području tri sarajevske općine, a za narednu godinu planiran je nastavak i saradnja i sa drugim općinama.

"Ovom radionicom najmlađim članovima naše zajednice želimo približiti strip kao formu izražavanja, koja je poprilično zapostavljena, dijelom zbog digitalizacije i globalizacije, a dijelom zbog obrazovnog sistema koji ne ostavlja puno prostora za afirmisanje i profiliranje mladih talenata, ne samo crtanja, već i ostalih segmenata umjetnosti", kazao je višestruko nagrađivani bh. strip crtač i predsjednik udruženja Pixel iz Sarajeva, Berin Tuzlić.

Cilj Stripoteke je edukacija djece, stimulacija talentovanih mladih polaznika u oblasti klasičnog crteža i stripa, te pružanje dostupnog/besplatnog kulturno – obrazovnog sadržaja djeci i mladima.

Projekat "Stripoteka Sarajevo 2014." je podržalo Ministarstvo za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, te Općina Novo Sarajevo.