BiH
0

Najljepši šnauceri i pinčeri otvorili kinološki spektakl u Sarajevu

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom restoranu Una klupskom izložbom za šnaucere i pinčere počeo je trodnevni kinološki spektakl Sarajevo Winner Dog Show 2013 u kojem izlagači mogu osvojiti šampionat BiH.

Ovo je prvi Sarajevo Winner nakon pet godina, koliko je BiH bila suspendovana iz Svjetske kinološke organizacije (FCI).

Međunarodna izložba pasa Sarajevo Winner Dog Show 2013, koju organizira Bosanski kinološki savez u saradnji sa krovnom kinološkom organizacijom Kinološki savez u BiH i Svjetskom kinološkom organizacijom FCI, trajat će tri dana, a u njenom okviru bit će održano devet izložbi pasa u ljepoti, dva internacionalna prvenstva, jedno državno i šest specijaliziranih izložbi. Sarajevo će posjetiti izlagači i ljubitelji pasa iz 17 zemalja Evrope te iz zemalja regiona, a angažovani su sudije Italije, Rusije, Njemačke, Hrvatske i Slovenije.

"Registrovano je oko 350 pasa po danu, to je naš maksimalni kapacitet koji možemo primiti. Specijalka za šnaucere i pinčere broji nekih stotinjak pasa, peta grupa također. Omjer je 1:2 za svaku pasminu. Nakon specijalke slijedi CAC izložba, odnosno državno prvenstvo, dok će se u naredna dva dana održati međunarodna CACIB izložba. To znači da izlagači u toku ova tri dana mogu završiti šampionat BiH. Psi se još uvijek mogu prijaviti, ali samo za opisnu ocjenu, dok je takmičarski dio zatvoren", izjavio je za Klix.ba Nedim Šuta, jedan od organizatora.

Za razliku od ranijih izložbi u Sarajevu, koje se nisu baš mogle pohvaliti dobrom organizacijom, Sarajevo Winner je odlično organizovan sa sasvim dovoljno prostora i za ljude i pse. Napravljena su četiri velika ringa, a vještačka trava na terenu hotela Una pokazala se idealnom podlogom za pseće šape. Ujedno, ovo je i prva izložba pasa u Sarajevu koja je održana u večernjim satima.

"Došli smo da se zabavimo i ne nadamo se ničemu specijalnom. Ovdje smo više da se družimo. Već smo jednom izlazili na izložbu i osvojili smo drugo mjesto u razredu mladih“, rekao nam je Emir Šabić koji je na izložbu doveo svog labradora Dia.

"Šest je godina kako se nismo ovako gledali. Zadnji put je to bilo 2007. godine. Hvala svima koji su se kao izlagači vratili u BiH“, rekao je predsjednik Bosanskog kinološkog saveza Refet Hadžić i izložbu proglasio otvorenom.