Poplave širom BiH
0

Najkritičnije stanje u Janji, pomažu oružane snage BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U bijeljinskom naselju Janja poplavljeno je 700 domaćinstava, voda ulazi u 40 kuća i do sada je evakuirano 150 ljudi i 300 grla stoke, saopćila je Uprava Civilne zaštite RS-a.

Magistralni put Zvornik - Bijeljina je i dalje u prekidu, a pod vodom je dionica od Fabrike "Semberka" do Doma zdravlja.

Pripadnici Civilne zaštite dijele flaširanu vodu i pakete hrane stanovništvu koje je zadesila poplava, a na terenu je 12 čamaca sa posadama Oružanih snaga BiH, kao i kamion sa ekipom za spasavanje.

U Amalijama i Popovima poplavljeno je oko 500 domaćinstava, a voda nadire i u dijelove Mjesne zajednice Dvorovi, zaselak Dijelovi.

Na terenu su četiri čamca sa spasilačkim ekipama Oružanih snaga BiH, kao i posada Ronilačkog kluba "Nautilus".

Također, angažovana su i dva kamiona Oružanih snaga BiH sa ljudstvom i tri rovokopača koji vrše prokopavanje odvoda i prave bedeme ispred objekata.

Na području Zvornika situacija je stabilna, a općina traži 10 pumpi za crpljenje vode iz poplavljenih objekata.

U općinama Bratunac, Srebrenica, Rudo, Novo Goražde, rijeka Drina se povlači sa poplavljenih površina i nivo vode je niži u odnosu na prethodna mjerenja, navodi Civilna zaštita.

Na području Foče voda se u Donjem Polju skoro povukla u korito, ali su ostale velike količine mulja u poplaveljenim prostorijama.

Očekuje se da će snabdijevanje električnom energijom biti stabilizirano tokom dana.

U Višegradu se prema posljednjim podacima Civilne zaštite stanje normalizira i u toku je saniranje posljedica.

Prema podacima Civilne zaštite RS-a, u bilećkim naseljima Jezerine i Podosoje voda je ušla u prostorije 20 domaćinstava, a evakuirano je 56 osoba.

U Popovom polju u općini Trebinje, nivo vode je opao za 15 do 20 centimetara, dok je na prostoru Petropavlovog manastira nivo vode porastao za 20 centimetara.

Na području Nevesinja poplaveno je 35 kuća i 134 pomoćna objekta, dok su u zaseoku Bijenja poplavljene sve kuće, a nivo vode je i dalje u porastu.

Vodostaj rijeke Vrbas na mjernom mjestu Delibašino selo kod Banje Luke iznosi 295 centimetara i za 45 centimetara je premašena kota redovne odbrane od poplava, ali do izlivanja rijeke još nije došlo.

Na području opštine Prijedor vodostaj Sane danas je iznosio 430 centimetara što je za dva više od prethodnog mjerenja, sa tendencijom daljeg rasta zbog čega je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava.

U općini Srbac rijeka Sava se izliza iz korita u nebranjenom području i poplavila poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih stambenih objekata

U opštinama Kostajnica i Kozarska Dubica rijeka Una je u blagom porastu, ali nema ugroženih stambenih objekata.

Zbog izlivanja rijeke Japre u mjestu Blagaj, u općini Novi Grad, u prekidu je drumski saobraćaj za Mjesnu zajednicu Radomirovac, a takođe je u prekidu put Urije - Šuće.

Za sada nema poplavljenih stambenih objekata, ali je zaplavljeno poljoprivredno zemljište oko rijeka Une i Sane.

Na području opštine Gradiška ugoroženih objekata od rijeke Save za sada nema, ali su oborinske vode poplavile četiri kuće.