S druge strane Bajrama
0

"Najezda" prosjaka, pozivi na Bajram partyje s trubačima...

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Mnogi koji su u utorak ujutro prošli centralnim gradskim ulicama složiće se da ove godine ima mnogo više prosjaka nego ranijih godina u vrijeme Bajrama.

Ima ih bukvalno na svakom ćošku i koriste dobro raspoloženje vjernika kako bi uz čestitke i želje za zdravljem izvukli koju marku. U Sarajevo se iz godine u godinu, osim ljudi koje je na to natjerala neimaština i koji nemaju drugog izlaza, za Bajram sjati sve više onih među kojima se mnogi prošnjom najvjerovatnije bave "profesionalno", a od novca koji prikupe vrlo često najveću korist ima neko treći.

Uz Bajram svake godine idu i Bajram partyji kojih sudeći po plakatima i ove godine neće nedostajati. I pored fetve Rijaseta IZ BiH u kojoj se vjernici pozivaju "da najsvetiji islamski blagdan ne provode kako tom blagdanu ne dolikuje".

Prvu i drugu večer Bajrama Sarajlije i oni koji se nađu u Sarajevu mogu se tako zabaviti "šizeći" uz Nikolu Rokvića, Olju Karleušu, Sinana Sakića, trubače iz Guče, te prigodna sniženja svih coctaila, juice votke, stocka, i naravno - jegera.