BiH
0

Najboljima studijsko putovanje u Bruxelles

FENA
Studijskim putovanjem u Bruxelles bit će nagrađena pobjednička ekipa velikog finala turnira u uličnom basketu "Streetball challenge", koje će se odigrati danas u 16 sati u Sarajevu.

Finale turnira se održava u sklopu obilježavanja Dana Evrope. Turnir je organiziran unutar kampanje "Upoznajmo Evropu" za učenike srednjih škola općina/gradova potpisnika Deklaracije o evropskoj budućnosti BiH, saopćeno je iz Pres-službe Delegacije Evropske komisije u BiH.

Finale je počelo jutros u 09.00 sati na parkingu ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Takmičenje u uličnom basketu održavalo se tokom vikenda na glavnim trgovima i igralištima.

Kraj javne kampanje "Upoznajmo Evropu", koja je organizirana u 21 općini/gradu širom Bosne i Hercegovine, obilježen je u u četvrtak javnom tribinom "Ususret Evropi". Kampanju je organizirala Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini s institucijama EU i Direkcijom za evropske integracije Bosne i Hercegovine i EU infocentrima.

U toku ceremonije su šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini ambasador Dimitris Kourkoulas, direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić i zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović potpisali “Deklaraciju o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine" kao znak podrške procesu evropskih integracija.

Unutar kampanje "Upoznajmo Evropu" organiziran je i kviz "Kako u Evropu" za učenike srednjih škola iz općina/gradova potpisnika Deklaracije.

Mladi takmičari su svoje znanje o EU pokazivali u igrama ''EU u 12 oblasti'', 'Mitovi i legende'' i ''EU slovarica''. Kviz je potaknuo druženje mladih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a učenici su pokazali zavidan nivo znanja o Evropskoj uniji. U finalu je učenike Mješovite srednje škole ''Enver Pozderac'' iz Goražda pobijedila Gimnazija "Gradiška" iz Gradiške.

Toj i ekipi koja danas pobijedi u velikom finalu "Streetball challengea", kao i njihovim profesorima, glavnu nagradu, studijsko putovanje u Bruxelles uručit će predstavnik Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini Michael Docherty i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.