BiH
0

Najbolji sportisti iz Republike Srpske dobijaju pasoš Srbije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministarstvo omladine i sporta Srbije definisalo je buduću proceduru izdavanja pasoša za sportiste iz Republike Srpske, na osnovu čega će dobiti mogućnost da postanu reprezentativci Srbije, javio je Tanjug. Tamošnji mediji ovaj su potez nazvali "historijskim".

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske predalo je Konzulatu Srbije u Banjoj Luci spisak 10 najboljih sportista koji žele imati dvojno državljanstvo, što je moguće na osnovu sporazuma o specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske.

"Davanjem državljanstva Srbije vrhunskim sportistima Republike Srpske, naše nacionalne selekcije u svim sportovima dobile bi znatno pojačanje. S obzirom na to da Srbi u Republici Srpskoj navijaju, prate i vole Srbiju, treba očekivati njihove lavovske nastupe za reprezentaciju Srbije. Najjača snaga sporta je upravo u povezivanju ljudi, a u ovom slučaju to će biti u ulozi učvršćivanja već povezanog naroda", rekao je Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu Srbije.

On je istakao i da bi na ovaj način faktički bili povezani sportski savezi Srbije i bh. eniteta Republike Srpske, ne samo deklarativno, već i kroz saradnju, zajedničke pripreme, stručni rad, razmjenu iskustava, manifestacije... te da bi se učvrstile veze srpskog naroda sa obje strane Drine.

Zahtjevi sportista iz Republike Srpske obrađeni su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, a predviđeno je da pasoše budućim kandidatima za nacionalni dres uruči premijer Srbije Ivica Dačić polovinom jula.