Sastanak u Sarajevu
0

Najbolje organizovana bh. dijaspora je u Švedskoj

SRNA
Bosanskohercegovačka dijaspora u Švedskoj je najbolje organizovana dijaspora, u čemu imaju snažnu podršku institucija ove zemlje, rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

On je razgovarao danas u Sarajevu sa predstavnicima švedske opštine Tyreso, koji borave u posjeti BiH kako bi sagledali mogućnosti jačanja saradnje ove opšine i institucija BiH, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"U Švedskoj boravi oko 70.000 građana porijeklom iz BiH i najbolje su integrisani stranci u ovoj zemlji", istakao je Halilović dodavši kako je tome u dobroj mjeri doprinio prije nekoliko godina potpisani Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Švedske.

Tokom razgovora je rečeno da u opšini Tyreso, koja ima 42.000 stanovnika, boravi 200 građana porijeklom iz BiH i svi imaju jako dobar status, počevši od zaposlenja i  obrazovanja, pa do službe u različitim institucijama opšine.

Koliko su građani BiH integrisani u švedsko društvo govori i podatak da se na stranačkim listama za septembarske izbore u ovoj zemlji nalazi 300 građana porijeklom iz BiH, rečeno je tokom današnjeg susreta.

Tokom sastanka je rečeno da je u pripremi sporazum između BiH i Švedske koji bi trebao unaprijediti saradnju dvije zemlje u oblastima koje se odnose na bh. iseljenike u ovoj zemlji.

U brojnoj delegaciji opšine Tyreso, koju predvodi Dragan Boban, bili su predstavnici Odjeljenja za tržište rada i izbjeglice, Odjeljenja za slobodne aktivnosti, te nastavnici švedskog jezika.