Izabrana ''Moja slika Sarajeva''
0

FOTO / Najbolja fotografija je ''Kada bih mogla kliknuti restore''

Sarajevo-x.com
Pobjednička fotografija (Foto:  Lejla Hasanović)
Pobjednička fotografija (Foto: Lejla Hasanović)
Fotografija pod nazivom ''Kada bih mogla kliknuti restore'' je, prema odluci posjetitelja stranice www.mojaslikasarajeva.net i stručnog žirija, najbolja fotografija u mjesecu novembru 2011. Autorica fotografije je Lejla Hasanović iz Sarajeva, koja je osvojila petu od devet mjesečnih nagrada – fotoaparat Olympus TG-310.

Konkurs Moja slika Sarajeva otvoren je početkom jula 2011. i za nepunih pet mjeseci su 982 autora putem web-stranice www.mojaslikasarajeva.net prijavila 3.062 fotografije. Stranica www.mojaslikasarajeva.net do sada je imala 93.096 posjeta i 57.727 jedinstvenih posjetitelja (izvor: Google Analytics), dok Facebook stranica Moja slika Sarajeva danas ima 7.342 fana.

Podsjećanja radi, Moja slika Sarajeva je projekt koji su pokrenuli Fondacija Sarajevo Navigator i Input d.o.o, a koji ima za cilj prezentirati sliku Sarajeva, viđenu očima njegovih građana i njegovih posjetitelja. To je projekt kontinuiranog trajanja koji prevashodno želi ponuditi lijepu sliku o Sarajevu dajući tako doprinos afirmaciji Sarajeva kao turističke destinacije.

Jezgra projekta je internet konkurs za najbolje fotografije Sarajeva, objavljen na web-stranici www.mojaslikasarajeva.net koja je dinamična, snažno povezana sa društvenim mrežama pa je svaku fotografiju moguće komentarisati i ocjenjivati putem Facebooka.

Pored Facebook glasača, fotografije ocjenjuje i stručni žiri. Kombinacijom glasanja će svakog mjeseca do aprila 2012. godine biti birane najbolje fotografije za prethodni mjesec čiji će autori biti nagrađeni vrijednim nagradama koje je osigurala firma Olympus BH d.o.o. Najuspjelije fotografije bit će objavljene na www.mojaslikasarajeva.net, na stranici Facebook grupe Moja slika Sarajeva, na stranicama mjesečnog gradskog vodiča Sarajevo Navigator, kao i na portalu www.sarajevo-x.com.

Početkom 2012. godine bit će izabrani i sveukupni pobjednici za 2011. godinu, ali i 30 najuspjelijih radova. Ti radovi će biti prezentirani najširoj publici na izložbi koja će biti održana u povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Realizaciju projekta Moja slika Sarajeva podržali su: USAID - SIDA Firma Project, Grad Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Olympus BH d.o.o, RSG 1 Sarajevo i portal www.sarajevo-x.com.