Valentin Inzko
0

"Najbitnija je maksimalna zaštita ljudskih prava"

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da će prvi paket ustavnih promjena u BiH vjerovatno biti manjeg obima, ali da je najbitnije da se u okviru njih obezbijedi maksimalna zaštita ljudskih prava i da u vezi sa ustavnim promjenama ne dođe do blokada u procesu pridruživanja EU.

"Niko neće ukinuti mehanizme zaštite pozicije entiteta i o tome se nije govorilo ni u Butmiru, ali treba gledati da BiH ubrzano krene prema Briselu", rekao je Inzko.

On je naveo da je pozicija OHR-a ojačana nakon što su BiH posjetili američki državni sekretar Hillary Clinton i komesar za proširenje EU Stefan Fuele, ali da će njegovo brže zatvaranje omogućiti BiH ispunjavanjem "pet plus dva" uslova. 

Inzko je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da plan "pet plus dva" nije novina, jer ga je donijelo Vijeće za provođenje mira još 2008. godine i da će nakon njegovog ispunjavanja doći do transformacije i postepenog gašenja OHR-a, ali da "BiH još nije tamo stigla".

"Već sada imamo planove za jačanje prisustva EU povećanjem broja saradnika u Kancelariji visokog predstavnika EU, a ovo tijelo više će razmatrati politička pitanja nego tehnička, što je sada slučaj", rekao je Inzko.

On je dodao da su nedavne posjete visokih stranih zvaničnika BiH signal da BiH ostaje "na dnevnom redu" međunarodne zajednice, jer se u oktobru očekuje i posjeta predsjednika EU Hermana van Rompuya i da je time poručeno da će međunarodna zajednica nastaviti da podržava BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, ali da i BiH mora dati vlastiti doprinos.

Inzko je istakao da će, nakon nedavno održanih opštih izbora, građani BiH imati vlast kakvu su željeli i da je potrebno da se stranački lideri koncentrišu na suštinska pitanja koja se odnose na bolji život stanovništva.
Govoreći o rješavanju statusa državne imovine BiH, Inzko je rekao da su za BiH važnija druga pitanja, kao što su ustavne promjene, ali da je ono uslov za zatvaranje OHR-a i da je to posljedica dogovora međunarodne zajednice.

"Ne želimo da u rješavanju ovog pitanja bude jednostranih poteza entiteta. Bilo je pokušaja da Federacija BiH uknjiži dio te imovine na sebe, što je OHR spriječio. Smatram da to pitanje mora riješiti Vijeće ministara", poručio je visoki predstavnik.

Kada je riječ o bezviznom režimu za građane BiH, Inzko je izrazio optimizam da će konačna odluka o njegovom odobrenju biti donesena u decembru.