BiH
139

Najavljujemo: Internacionalna radionica Lego Mindstorms Education - EESTEC Challenge

Klix.ba
Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC, lokalni komitet Sarajevo ove godine od 9. do 16. marta organizuje internacionalnu radionicu pod nazivom Lego Mindstorms Education - EESTEC Challenge.

Dvanaest mladih ljudi iz svih dijelova Evrope će tokom sedmodnevne radionice naučiti kako izgraditi vlastitog robota od omiljenih igračaka svakog djeteta, LEGO kockica, a potom i “naučiti” robota da obavlja svakodnevne zadatke, pri tome koristeći neizbježni inženjerski alat - programiranje.

U završnici akademskog dijela radionice, učesnici će, podijeljeni u timove, kreirati svoje vlastite robote, a na samom kraju će biti proglašen tim koji je najuspješnije obavio postavljene zadatke.

Osim akademskog dijela radionice, za goste iz Evrope planiran je i niz izleta i obilazaka sa ciljem da upoznaju naš grad, njegovu kulturu, historiju i noćni život. Druženje sa studentima iz drugih zemalja daje priliku za sticanje novih poznanstava i razmjene iskustava.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, EESTEC je osnovan 2007. godine i jedan je od 3 najuspješnija lokalna komiteta od 53 ogranka ovog Udruženja koji djeluju diljem Evrope. Tokom 7 godina svog djelovanja EESTEC LC Sarajevo je realizovao 11 internacionalnih razmjena i stručnih radionica tokom kojih je ugostio studente iz cijele Evrope.

Sve projekte realizira preko stotinu članova - volontera, ambicioznih studenata i studentica elektrotehnike. Upravo veliki broj njih je preko EESTEC mreže imao priliku da učestvuje u stručnim radionicama, seminarima i razmjenama širom Evrope. Na taj način razvijaju shvatanja o načinu poslovanja, ostvaruju međunarodne kontakte, te dobivaju bolju predstavu o izazovima rada u industriji.