Vlada RS-a
0

Najavljeno uzimanje kredita od banaka iz Kine

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Premijer Aleksandar Džombić, koji predvodi delegaciju Vlade Republike Srpske tokom radne posjete NR Kini, razgovarao je danas u Pekingu sa direktorom Biroa za centralnu i istočnu Evropu i Rusiju Centralnog komiteta Komunističke partije NR Kine, Tianom Yongxiangom.

Kako je saopćeno iz entitetske vlade, Džombić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je njegova prva međunarodna posjeta, upravo posjeta NR Kini, kao najbrže rastućoj svjetskoj ekonomiji.

Entitetski premijer je, kako se navodi, upoznao predstavnike Komunističke partije NR Kine, o sastancima koje će tokom posjete održati sa državnim kineskim koorporacijama, povodom njihovog iskazanog interesa za ulaganja u RS, za šta je dobio punu podršku Komunističke partije, koja će stajati iza svih dogovorenih projekata.

U saopćenju se precizira da je na sastanku sa predstavnicima komunističke partije delegacija RS-a dobila punu podršku za saradnju sa Kineskom razvojnom bankom u smislu dobijanja povoljnih kreditnih uslova za finansiranje projekata u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture.

Predstavnici Kineske razvojne banke najavili su dolazak u Banju Luku za 25.maj ove godine, kada će sa predstavnicima Investiciono-razvojne banke RS potpisati memorandum o saradnji.