BiH
0

Najavljeno aktivnije angažiranje egipatskih stručnjaka u istraživanju doline piramida u Visokom

FENA
Prvi podsekretar Ministarstva za kulturu Egipta Anwar Ibrahim najavio je još aktivnije angažiranje egipatskih eksperata u projektu istraživanja doline piramida u Visokom, saopćeno je danas iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Na skupu u Kairu na kojem je predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić prezentirao Projekt istraživanja Bosanske doline piramida, Anwar Ibrahim je, najavljujući još aktivnije angažiranje egipatskih eksperata, istaknuo značaj ovakvih projekata za prijateljske odnose dviju zemalja. Ponudio je asistenciju u prevođenju Osmanagićeve knjige "Bosanska dolina piramida" na arapski jezik.

Profesor predmeta Studij piramida Nabil Swelim, trostruki doktor nauka i autor niza knjiga, o piramidama je izjavio: “Ove nevjerovatne građevine, monumenti, definitivno su urađene ljudskom rukom. Dokazi o postojanju ovih piramida su već tu i otvaraju mnoga druga pitanja. Kolosalni zadatak je stavljen danas pred sve nas. Istraživanje koje provodi Fondacija je vrijedno naše pažnje i divljenja”, saopćeno je.

Dekan Arheološkog fakulteta na Cairo University Alaa Eldin Shaheen ponudio je Fondaciji pomoć arheologa s njegovog fakulteta i asistenciju stručnjaka iz odjela za restauraciju.

Predstavnik Instituta za fiziku Rukse akademije nauka Oleg Borisovič izrazio je želju da se ovaj institut uključi geometrijskim i seizmičkim snimanjima u istraživanja na kompleksu bosanskih piramida.

Pokrovitelji Osmanagićeve prezentacije u Kairu bili su egipatski ministar za kulturu Farouk Hosny i generalni sekretar Vrhovnog savjeta za kulturu Egipta Gaber Asfour, a organizatori Anwar Ibrahim i ambasador BiH u Egiptu Radomir Kosić.

Pored predstavnika egipatskog Ministarstva kulture i bh. ambasade u Kairu, prezentaciji su prisustvovali ambasadori i predstavnici nekoliko ambasada akreditiranih u Egiptu, ugledni profesori arheologije i egiptologije, bh. studenti u Kairu i brojni drugi gosti, saopćeno je iz Fondacije.