Milorad Dodik
0

"Najavljena smanjenja plata posljedica recesije"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da se bespotrebno "diže galama" u vezi predloženog nacrta budžeta RS za narednu godinu, jer je jasno da su najavljena smanjenja plata posljedica recesije, koja je kao odraz globalne ekonomske krize, prisutna i u tom entitetu.

"Kriza je došla i ovdje, u privredi ima dosta zastoja, značajan je broj gubitka ugovora u ovoj godini i očigledno manje prihoda u budžetu. Sasvim je normalno kada imate smanjene prihode i smanjen rast bruto društvenog prizvoda da se javna potrošnja mora korigovati. Dakle, nije riječ o sanaciji prethodnih debalansa, već o tome da se na odgovoran način pristupi situaciji", rekao je Dodik novinarima u Mrkonjić Gradu.

Premijer RS-a je naveo da je Vlada bila pred situacijom da smanji broj radnika, te istakao da se smanjenjima plata pokazuje odgovornost prema međunarodnim institucijama, prije svega Međunarodnom monetarnom fondu, kako bi se obezbijedio nastavak stand by aranžmana.

On je podsjetio da bi smanjenja plata u prosvjeti i policiji iznosila tri posto i to samo u prvih šest mjeseci naredne godine, a javnoj upravi deset post tokom čitave godine, nakon čega bi plate u 2011. godini bile vraćene na sadašnji nivo.

Vlada RS-a razmatraće na sutrašnjoj sjednici Nacrt budžeta i zakon o izvršenju budžeta za narednu godinu, potvrdila je ranije Srni šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću Vera Sajić.

Budžetski okvir za 2010. godinu, kako je najavljeno, ostaće na nivou rebalansiranog budžeta za ovu godinu, u iznosu od 1,6 milijardi KM.