BiH
0

Najavljena prva konferencija: Šume - najznačajniji prirodni resurs Kantona Sarajevo

Klix.ba
Danas je u prostorijama Kantona Sarajevo održana press konferencija Ministarstva privrede KS i Šumarskog fakulteta UNSA povodom predstojeće Prve međunarodne konferencije o šumskim resursima pod nazivom "Šume – najznačajniji prirodni resurs Kantona Sarajevo" koja će se održati 29.11.2013. godine u Hotelu Bristol.

a konferenciji će biti riječi o šumskim resursima u Kantonu Sarajevo, predstavit će se projekti koji su planirani i koji bi se mogli realizirati efikasnim iskorištavanjem šumskih potencijala, a raspravljat će se i o poteškoćama sa kojima se institucije iz oblasti šumarstva suočavaju na terenu.

Ministar privrede mr.sc. Emir Hrenovica govorio je o aktivnostima Ministarstva u oblasti šumarstva i istakao bitnost stavljanja akcenta na pozitivne prednosti koje nude šumski potencijali, ali i da je ovo prava prilika da se dotakne pitanje sprečavanja ilegalne sječe i zakona o šumama, kako na kantonalnom, tako i na federalnom nivou.

"Ova konferencija je prilika i mogućnost da se predstave značajna prirodna bogatstva Kantona Sarajevo posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da se među našim mnogobrojnim šumskim bogatstvima krije i „Sarajevska sequoia“ na lokaciji Sedam šuma i koja je zaštitni znak ovogodišnje konferencije koja ima tendenciju da postane tradicionalna", izjavio je ministar Hrenovica.

Dekan Šumarskog fakulteta UNSA prof.dr. Mirza Dautbašić je istakao svoje lično zadovoljstvo za saradnju sa Ministarstvom privrede KS, posebno naglasivši da su šume tema koja svojim značajem zaslužuje punu pažnju kako stručne, tako i javnosti općenito. Posebno zanimljivim Dautbašić je okarakterizirao učešće prof. Margaret A. Shannon, zamjenice koordinatora divizije za šumarstvo i ekonomiju IUFRO-a (Međunarodnog udruženja za istraživanje šumskih resursa) koja će održati predavanje o temi "Istraživanje šumskih resursa na globalnoj razini: Zašto je potrebno kvalitetno upravljanje šumama“.