BiH
0

Najavljen generalni štrajk u Mittal Steel Zenica za 1. avgust

FENA
Skupština Sindikata Mittal Steel Zenica na vanrednoj sjednici koja je završena kasno sinoć donijela je odluku o trodnevnim obustavama rada koje će trajati po dva sata i odluku o stupanju u generalni štrajk.

Sindikat Mittal Steel Zenice će 25., 26. i 27. jula od 11.00 do 13.00 sati organizovati dvosatnu obustavu rada, a za 1. august najavljen je generalni štrajk.

„Nastavak pregovora između poslovodstva i Sindikata Mittal Steel Zenica nije rezultirao dogovorom o visini satnice, tako da preostali neusaglašeni stavovi nisu ni razmatrani. I pored sindikalnog prijedloga za kompromisnim rješenjem, poslovodstvo Mittal Steel Zenica ostalo je pri svom stavu o povećanju plaće za pet posto, odnosno da visina satnice bude 2,10 KM“, stoji u saopćenju Sindikata Mittal Steel Zenica.

Kako je Feni izjavio Islam Imamović, predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica, o zaključcima Skupštine Sindikata, danas će biti upoznata Vlada FBiH kao vlasnik osam posto kapitala, od koje u Sindikatu očekuju da se aktivno uključi u rješevanje nastalog problema.

Nastavak pregovora između poslovodstva i Sindikata Mittal Steel Zenica o visini satnice, za koju Sindikat traži da se s dvije poveća na 2,5 KM, zakazan je za 12. juli.