BiH
45

Najaktivnije partnerstvo dva grada: Svake godine 200 Travničana ode na obuku i rad u Leipzig

Piše: M. N.
Trg u Tavniku
Trg u Travniku (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bh. grad Travnik i njemački Leipzig imaju partnerski odnos zvanično od 2003. godine, ali aktivnosti na bratimljenju su pokrenute još 1997. godine. Tada je osnovano Društvo za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig-Travnik koje je doprinijelo izgradnji, razvoju i modernizaciji Travnika, ali i uradilo neke od najznačajnijih humanitarnih projekata za Travničane.

Kada je 1997. godine grupa njemačkih parlamentaraca bila u posjeti BiH te svratila u Travnik, tadašnji načelnik je predložio da dva grada postanu partneri. Parlamentarac Michael Weichert obećao je da će učiniti sve da se ova ideja ostvari. Nažalost, tadašnji gradonačelnik Leipziga nije bio zainteresovan jer je već imao partnerske odnose s 11 gradova koji su bili "mrtvo slovo na papiru".

Rješenje problema izbjeglica

Ipak, ostavio je mogućnost da, ako građani pokrenu neku inicijativu, bratimski odnos bude uspostavljen. Tada je Weichert osnovao Društvo Leipzig-Travnik koje je otvoreno u ova dva grada. U Društvu u Travniku radi Azem Ejubović koji se iz Njemačke vratio u BiH kako bi se posvetio ovom projektu.

"Na početku smo radili humanitarne aktivnosti. Imali smo đački dom pun izbjeglica koje su živjele u teškim i nehigijenskim uvjetima. Nabavili smo im veš-mašine, opremili kupatila i donirali neke stvari. Travnik nije imao odvoz smeća pa samo nabavili kamione i 100 kontejnera. Bio je tu i problem Fabrike Borac i učenika u vezi s prijevozom do posla/škole, pa smo donirali četiri autobusa. Bilo je tu mnogo projekata pomoći", rekao je Ejubović u razgovoru za Klix.ba.

Od najznačajnijih tadašnjih projekata izdvaja obnavljanje grijanja u vrtiću, koji nije radio upravo iz razloga što je bilo suviše hladno da bi djeca u njemu boravila. Ovo društvo je doniralo 25.000 KM kako bi izgradili kotlovnicu i djeca su potom mogla nesmetano ići u vrtić.

Razmjena učenika i radne snage

Nakon što se život poslije rata u Travniku stabilizirao, humanitarna saradnja prerasla je kulturnu, sportsku i obrazovnu razmjenu dva grada. Prema podacima Ambasade Njemačke u Sarajevu, od 2003. godine, kada je potpisano partnerstvo, ono je postalo najaktivnije od svih postojećih 14 partnerstava koje Leipzig ima.

"Razlog je taj što smo našli ljude u Leipzigu i Travniku koji održavaju ovu saradnju. Imamo aktivne kancelarije koje rade svaki dan. Svake godine imamo razmjenu ljudi, iz Travnika 200 osoba ide u Leipzig. Najdužu saradnju imamo sa Gradskim saobraćajem Leipziga, poput GRAS-a u Sarajevu. Naši učenici po završetku trećeg razreda srednje škole odlaze kod njih u firmu na dvomjesečnu praksu, rade i imaju plate te žive poput Nijemaca. Cilj je da usavrše jezik i svoje iskustvo prenesu ovdje", rekao je Ejubović.

Veliki broj učenika se prijavi svake godine, ali nažalost broj je ograničen. Ove godine prvi put odlazi i jedan student, prema zahtjevu lajpciškog preduzeća, jer žele zaposliti jednog Travničana.

"Ove godine ide jedan učenik i jedan student. Bilo je onih koji su otišli na praksu i ostali gore, završili fakultet i vratili se u Travnik. Ima ljudi koji žele otići i ostati, ali naš cilj nije da iseljavamo, cilj nam je da ulažemo u djecu jer su ona budućnost", istakao je Ejubović.

Obrazovanje djece

Jedan od značajnih obrazovnih projekata je kurs njemačkog jezika u okviru kojeg travnička djeca odlaze u lajpciške porodice i uče jezik. Svi troškovi života i zabavni sadržaji, osim samog kursa, su besplatni. Uspostavljena je i dobra saradnja dvije muzičke škole pa je Njemačka filharmonija nastupala sa studentima Muzičke akademije iz BiH i zajedno su održali tri koncerta u Njemačkoj i pet u BiH.

Košarkaški klubovi ova dva grada imaju zajedničke pripreme i utakmice, a isto je i sa plesnim klubovima (Maya i Leipzig) u okviru kojih su zajedno nastupali i osvojili prvo mjesto na svjetskom takmičenju. Među posljednjim projektima je nabavka orgulja za Franjevački samostan u Gučoj gori, koji je kupljen od sredstava koja su zaradili organizujući koncerte.

"Na razmjenu su išli i ljekari i novinari. Jedino smo nezadovoljni privrednom saradnjom jer je naša birokratija suviše komplikovana za bilo šta. Firma PCC koja ima godišnji promet od milijardu eura i radi u 17 zemalja svijeta htjela je na koncesiju izgraditi mini hidrocentrale u Travniku i dobili su za četiri. Jedna je završena, a ostale tri su još na sudu", istakao je Ejubović.

Trg u Travniku i ulica u Leipzigu

Saradnja je ovjekovječena i Trgom grada Lajpciga u Travniku, u koji je uloženo 150.000 KM, a koji bi uskoro trebao biti renoviran, dok Leipzig ima ulicu Travniker Strasse koja je duga 2,5 kilometra i nalazi se u prometnoj stambeno-poslovnoj zoni.

"Sljedeći projekat koji planiramo jeste otvaranje centra i upravljanje otpadom. Otpad bi se prerađivao i samo bi 20 posto onoga što se ne može preraditi išlo na deponiju", kazao je Ejubović.

Više informacija o ovom društvu potražite na njihovoj zvaničnoj stranici .