Bh. inovatori u Seulu
0

Nagrađena inovacija Fikreta Alića

FENA
Bosanskohercegovački inovatori, na sinoć završenoj bijenalnoj izložbi inovacija u Seulu, za 12 inovacija dobili su deset medalja i specijalno priznanje, što je uspjeh kakav je ostvarila malo koja od 34 zemlje čijih je 479 inovacija tamo bilo izloženo, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Patentni zavod Južne Koreje nagradio je inovaciju magistra tehničkih nauka i asistenta na Mašinskom fakultetu u Tuzli Fikreta Alića "usisivač-prečistač automobilskih plinova".

"Ako opiti pokažu da Alić nije napravio kakav ozbiljniji propust tokom inventivno-stvaralačkog osmišljavanja svoje ideje, ta bi inovacija mogla pretvoriti u prečistače zraka milionske zagađivače - motorna vozila", navodi se.

Uspjeh bh. reprezentacije utoliko je veći što od deset medalja čak pet svijetle zlatnim sjajem. Jednu od njih dobio je Bruno Marušić iz Širokog Brijega za automobilsku svjećicu koja je praktično nepotrošiva, a drugu Rusmir Mustajbegović iz Bugojna za bravu bez ključa.

Zlatne medalje dobili su i Borko Babalj iz Trebinja i Husein Hujić iz Sarajeva za zajedničku inovaciju čiji je promotivni naziv "prostorija za pušače", Vukašin Daljević, iz Prijedora (elektronsko-mehanička brava koja se nikako ne može obiti) i Enes Hodžić iz Sarajeva (električna vodena turbina s lopaticama koje se klate).

Srebrene medalje dobili su Zoran Dujaković iz Banje Luke i Branko Milićević iz Posušja. Dujaković je predstavio hirurški imobilizator koji se lako i brzo postavlja kao da je obični medicinski zavoj, a za 10-ak minuta postane tvrd kao da je od gipsa (od kojeg je pet puta lakši). Milićević je dobio nagradu za "dvokatni plastenik" kod kojeg se gornji dio može hidraulički podizati i spuštati u skladu s rastom bilja i u zavisnosti od vremenskih prilika.

Uz Alića, bronzane medalje dobili su Branka Kolar-Mijatović iz Banje Luke (priručni držač kutlača tokom kuhanja) i Enver Ibrović iz Sarajeva (nerastavljivi vijčani spoj).