Sjećanje na velikog novinara
0

Nagrada za najbolju reportažu nosit će ime Ekrema Tinjaka

Piše: Almir Panjeta
Dario Novalić, urednik "Starta" i predsjednik žirija (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na godišnjicu smrti novinara Ekrema Tinjaka magazin Start BiH, u kojem je proveo veći dio radnog vijeka, otvorio je konkurs za najbolju novinsku reportažu u BiH 2011. godine koja će njemu u čast nositi naziv Nagrada Ekrem Tinjak.

Povodom raspisivanja konkursa na koji se svi zainteresirani novinari mogu prijaviti do 30. marta 2012. godine, u galeriji Boris Smoje u Sarajevu održana je press konferencija na kojoj su se prisutni prisjetili Ekrema Tinjaka, a predstavljena je i statua koja će uz novčanu nagradu od 2.000 KM biti dodijeljena za reportažu koju 15-člani žiri ocijeni najboljom.

"Nagrada se dodjeljuje samo u jednoj kategoriji, za najbolju novinsku reportažu objavljenu u nekom od printanih medija ili elektronskih portala", kazao je na press konferenciji Dario Novalić, glavni urednik magazina Start BiH i predsjedavajući žirija. Istakao je da će se ova nagrada dodjeljivati za novinarsku formu koja je bila Tinjakova specijalnost.

Nagradu je podržao i OSCE preko ureda Dunje Mijatović, predstavnice za slobodu medija koja je također prisustvovala press konferenciji.

"Ekrem Tinjak bio je primjer kakav novinar treba biti. OSCE će moralno, ali i financijski podržati ovu nagradu jer ovakve ideje doprinose poboljšanju medijske situacije u BiH", kazala je Dunja Mijatović, iskazujući nadu da će Nagrada Ekrem Tinjak ubuduće biti regionalnog karaktera.

Statuu koja će biti dodijeljena autoru najbolje novinarske reportaže izradio je akademski kipar Admir Halilović. Autori se za nagradu mogu prijaviti slanjem reportaže na adresu [email protected], a najbolje reportaže će moći kandidirati i sami članovi žirija, ili kolege novinara koji smatraju da njihova reportaža zaslužuje nagradu.

Žiri čine Nađa Ridžić, Vildana Selimbegović, Faruk Borić, Samir Pinjagić, Asaf Bećirević, Dejan Jazvić, Željko Kopanja, Bakir Hadžiomerović, Almir Panjeta, Suzana Mijatović, Jasmin Maričić, Aleksandar Trifunović, Mladen Bošnjak, Duška Jurišić i Dario Novalić, predsjednik žirija.

Novinarsku karijeru Tinjak je započeo u Večernjim novinama, iz kojih 1999. godine odlazi u magazin Start BiH, gdje je radio do posljednjeg dana. Teška bolest nije ga spriječila da nastavi pisanje u kojem je, kako je znao reći, pronalazio dodatnu snagu za borbu protiv opake bolesti. Bio je i jedan od inicijatora uspostave novinarske nagrade Srđan Aleksić, koju grupa nevladinih organizacija iz BiH dodjeljuje za novinarske tekstove o marginaliziranim i ranjivim grupama.