BiH
0

Nagrada "Srebrenica 1995." dodijeljena američkom senatoru Josephu R. Bidenu

FENA
Predstavnice udruženja porodica žrtava genocida jednoglasno su odlučile da nagrada "Srebrenica 1995." ove godine bude dodijeljena američkom senatoru Josephu R. Bidenu.

U obrazloženju Odluke navodi se da je senator Biden svoje prijateljstvo pokazao tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, zalažući se, između ostalog, za ukidanje embarga na uvoz oružja, javlja MINA.

"Potočarska povelja", priznanje koje dodjeljuje Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ove godine bit će uručene Udruženju građana "Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe" Sarajevo, Udruženju građana "Žene Srebrenice" Tuzla, Udruženju građana "Srebreničke majke" Srebrenica i Udruženju građana "Žene Podrinja" Bratunac.

Sve ove godine, ova udruženja ulažu ogromne napore da bi javnosti prezentovale užasne činjenice o njihovim stradanjima, došli do broja ubijenih i nestalih osoba, otkrili masovne grobnice, te da bi se prikupili i identifikovali posmrtni ostaci i obavio dostojanstven ukop njihovih najmilijih.

Ceremonija dodjele nagrade i priznanja bit će održana u Memorijalnom centru "Srebrenica/Potočari spomen-obilježje i mezarje" 10. jula.

Program ceremonije bit će naknadno objavljen.

Utemeljitelj nagrade "Srebrenica 1995." i priznanja "Potočarska povelja", koji se uručuju svake godine u znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, jeste reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić.

Ova nagrada i priznanje dodjeljuju se onima koji se bore protiv genocida te promoviraju mir i toleranciju u cijelom svijetu.

Predstavnice udruženja porodica žrtava genocida - Udruženje građana "Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe", Udruženje građana "Žene Srebrenice" i Udruženje građana "Srebreničke majke" odlučuju o osobama ili institucijama koje trebaju dobiti nagradu i priznanje.

Odlukom osnivača reisa Cerića i uz saglasnost udruženja porodica žrtava genocida nadležnost u tom pogledu preuzeo je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Srebrenica 1995." hronološkim redom su: Tadeusz Mazowiecki, bivši specijalni izvještač UN-a za ljudska prava, Tilman Zulch, predsjednik Saveza ugroženih naroda i počasni kongresmen Chris Smith, a priznanja "Potočarska povelja" - Paddy Ashdovvn, bivši visoki predstavnik u BiH, Fuad Riad, bivši sudija Haškog tribunala (ICTY) i Amor Mašović, šef Federalne komisije za nestale osobe.