BiH
3

Nagrada "Sloboda" za izuzetan doprinos humanizmu

Klix.ba
Tvrtko Kulenović
Tvrtko Kulenović
Akademik Tvrtko Kulenović, predsjednik Odbora za dodjelu nagrada i priznanja Međunarodnog centra za mir Sarajevo (IPC) objavio je odluke Odbora o dodjeli tradicionalne nagrade "Sloboda" povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava za izuzetan doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Dobitnici nagrade "Sloboda" za 2012. su Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a, Thorbjørn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope, Kurt Bergmann, pokretač humanitarnog projekta "Susjed u nevolji" iz Austrije, Nermina Kurspahić, glavna i odgovorna urednica časopisa "Odjek".

Kolektivni dobitnici nagrade su USAID, ACIPS, Mreža za izgradnju mira u BiH, Fondacija Mak Dizdar, Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Fondacija Mozaik.

Predsjednik IPC-a Sarajevo Ibrahim Spahić uručit će nagradu dobitnicima na posebnoj ceremoniji 7. februara 2013.godine u okviru ceremonije otvaranja XXIX međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima 2013." koja se će održavati pod motom "Umjetnost dodira", najavljeno je iz Međunarodnog centra za mir Sarajevo.