Sutrašnja sjednica
0

Nadzorni odbor RTV FBiH moguća tačka dnevnog reda

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je za sutra najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Prema izjavi Agenciji Fena predsjedavajućeg Safeta Softića, na dnevnom redu će biti prijedlog za kadrovski sastav Nadzornog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine, ali samo pod uvjetom da odgovarajuća parlamentarna komisija utvrdi do sutra taj prijedlog. U protivnom, ovo pitanje neće se razmatrati, napomenuo je Softić.

Sutrašnje zasjedanje zapravo je nastavak sjednice održane 29. oktobra u Sarajevu, kada je prolongirano izjašnjavanje poslanika o amandmanu CIX na Ustav FBiH.

Izjašnjavanje bi moglo biti obavljeno sutra.

Amandman nalaže da delegati srpske nacionalnosti u Domu naroda Federalnog parlamenta učestvuju u odlučivanju o novim simbolima Federacije - grbu i zastavi.

Na prijedlog poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Damira Mašića, poslanici su 29. oktobra zadužili Federalnu vladu da u roku od 15 dana dostavi ovom domu punu informaciju o cijenama naftnih derivata te poduzetim mjerama za zaštitu potrošača i građana.

Predsjedavajući Softić ističe da dosad nema saznanja o eventualnom prispjeću takve informacije u Parlament.

  1. oktobra je odobren prijedlog za izmjenu Zakona o državljanstvu Federacije.

Ako ga odobri i federalni Dom naroda, izmjene će omogućiti da djeca rođena u Federaciji mogu imati državljanstvo u ovom entitetu, iako su im roditelji rođeni u Republici Srpskoj i formalno imaju tamošnje državljanstvo.

Poslanici Predstavničkog doma 29. oktobra su većinom glasova odobrili i Vladin plan za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delikvencije u FBiH koji u prvom dijelu predviđa preventivno djelovanje u sistemu obrazovanja, a u drugom normativno-institucionalno djelovanje.

Prema službenoj najavi, sutrašnja sjednica treba da počne u 10 sati.