BiH
513

Nadvožnjak u Briješću gotov za 10 dana: Na stubove "legla" 900 tona teška konstrukcija

Piše: I. P.
Nadvožnjak u Briješću dobio je svoje konačne konture (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas izvršen nesvakidašnji građevinski poduhvat – konstrukcija mosta od 900 tona navlačenjem je konačno postavljena na stubove.

Naime, budući nadvožnjak u Briješću dobio je svoje konačne konture spajanjem rasponske konstrukcije mosta koristeći tehniku bočnog navlačenja pomoću moćne hidrauličke mašine.

"Mi smo pokazali jednu novu i zahtjevnu tehnologiju kada je u pitanju izgradnja rasponskih mostovskih konstrukcija. Nadvožnjak na magistralnoj cesti M17 u sarajevskom naselju Briješće je po građevinskoj dozvoli srušen zbog dotrajalosti uz naknadnu totalnu rekonstrukciju. Naše domaće kompanije, ŽGP i Euro-asfalt, pristupile su jednom vrlo zahtjevnom poduhvatu time što su izgradili obalne i srednje stubove, a uz paralelnu gradnju konstrukcije na pomoćnim osloncima", objasnio je za Klix.ba Mirsad Dizdarević iz Cesta Federacije Bosne i Hercegovine.

U četvrtak je započeta faza bočnog navlačenja kompletne rasponske konstrukcije teške više od 900 tona na spomenute novoigrađene stubove, čime će se dobiti objekat na kojem se još mora izvršiti tzv. opremanje u vidu izgradnje rukohvata, ograda, asfaltiranja i postavljanja signalizacije i rasvjete.

"Naša procjena, skupa sa izvođačima, a poštujući vremenske uslove, jeste da će nadvožnjak biti završen za sedam do deset dana kako bi se građanima na korištenje dao jedan novi objekat na magistralnom putu M17 i time ga povezati sa Sarajevskom zaobilaznicom", zaključio je Dizdarević.