JU "Djeca Sarajeva"
0

Nađeno 11 uzoraka pozitivnih na salmonelu

FENA
U obrađenim uzorcima stolice analiziranim na salmonelu od 374-ero djece (1002 uzorka) koja pohađaju vrtiće u JU "Djeca Sarajeva" nađeno je jedanaest uzoraka pozitivnih na Salmonellu enteridis, navodi se u konačnom izvještaju o higijensko-epidemiološkoj situaciji u toj javnoj ustanovi nakon što je provedena akcija kontrole higijensko-epidemioloških uvjeta, kontrole hrane te zdravstvenog statusa zaposlenika i djece u vrtićima.

Salmonella enteridis pronađena je kod po dvoje djece iz vrtića "Zeko" i "Košuta", troje djece iz objekta "Skenderija", te po jedno dijete iz vrtića "Lane", "Šareni voz", "Dječiji grad" i "Vrapčić". Ostala 994 uzorka negativna su na Salmonellu enteridis, saopćeno je iz Press službe KS.

Konačni izvještaj dostavio je danas Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nakon što je provedena akcija pokrenuta po nalogu sanitarne inspekcije 2. decembra prošle godine. To je učinjeno nakon što je pristigla prva prijava o pojavi zaraznog oboljenja salmonellosis (salmonella enteridis) iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu s Pedijatrijske klinike.

Prethodno su objavljene informacije i prijave roditelja da su neka djeca koja pohađaju vrtiće u JU "Djeca Sarajeva" oboljela od salmoneloze. U traženju izvora infekcije zajedničke ekipe sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo fokusirale su se na vrtiće navedene predškolske ustanove.

U izvještaju se navodi da je uzorkovano i u mikrobiološkoj laboratoriji Zavoda obrađeno 13 uzoraka namirnica i svi nalazi su uredni. Uzorci hrane čuvaju se do 72 sata i nakon toga bacaju, te su obrađeni uzorci hrane zatečeni 2. decembra u kuhinji ustanove.

Uzeti su brisevi radnih površina, njih 35, i svi odgovaraju uvjetima pravilnika.

Također je uzeto i 20 briseva grla i nosa od zaposlenika, i svi nalazi su uredni.

Uzorci stolice na salmonellu od 204 zaposlenika su uredni.

Budući da su roditelji tvrdili da su se djeca počela razbolijevati oko 18. novembra, pregledani su nalozi protokola pacijenata (djece predškolskog uzrasta) koji su dali uzorke u mikrobiološku službu na analizu te je utvrđeno da je u oktobru četvero djece bilo pozitivno na salmonelu, ali nijedno dijete ne pohađa vrtiće JU "Djeca Sarajeva".

U novembru je kod devetero djece izolovana salmonela, od čega sedmero djece ne pohađa obdanište, dva djeteta su iz obdaništa "Skenderija".

U decembru salmonella je izolovana kod desetero djece, od čega njih devetero pohađa obdaništa u sastavu JU "Djeca Sarajeva".

Zadnji uzorci stolice iz tog slučaja zaprimljeni su 25. decembra prošle godine i od tada nije bilo novih pacijenata.

U toku je kontrola uzoraka djece koja su bila pozitivna na salmonelu i koja su prošla terapiju za obeskličenje.

U izvještaju se navodi da je svim roditeljima dato uputstvo da djeca trebaju biti pod kontrolom pedijatara i da moraju donijeti stolice na kontrolu po propisanoj proceduri.

Higijensko-epidemiološke ekipe će u sadejstvu sa Sanitarnom inspekcijom i dalje vršiti periodični nadzor nad objektima JU "Djeca Sarajeva" te o zatečenom stanju informirati Ministarstvo zdravstva.