Sjednica prekinuta zbog nikaba
0

Nađa Dizdarević: "Oni ne poštuju ženu muslimanku, povrijeđena sam!"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tokom rasprave u Predstavničkom domu PSBiH o stavljanju na dnevni red tačke "Potvrđivanje autentičnog prijevoda Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH na jezike u službenoj upotrebi u BiH", koju je predložio SNSD, u zgradu je ušla žena u nikabu, te je Željko Kuzmanović zatražio da se ona identifikuje. Rasprava je prekinuta pauzom, a utvrđeno je da je žena pod nikabom koja je ušla na sjednicu Nađa Dizdarević.

Dizdarević je novinarima izjavila da je povrijeđena i razočarana te da se od "drugih ljudi razlikuje tek po komadu odjeće".

"Zakon o zabrani nošenja nikaba je tek predložen, a ovakvo ponašanje prema meni pokazuje da oni nikada nisu poštovali ženu muslimanku", kazala je Nađa.

Pojasnila je da u zgradu PSBiH dolazi već dugi niz godina i da je svi u osiguranju poznaju te da nema potrebe za posebnim identifikacijama.

"Kada je bilo potrebe identifikovana sam bezbroj puta", kazala je Dizdarević.

Nisam dobio odgovor od službe obezbjeđenja, kazao je po povratku s pauze zastupnik Željko Kuzmanović.

Poslanik Drago Kalabić zatražio je da zbog izostanka odgovora, traži izjašnjavanje Doma o pitanju da li su stečeni uvjeti da se sjednica nastavi.

"Postavite precizno pitanje i dobit ćete precizan odgovor", predložio je predsjedavajući Doma Niko Lozančić.

Na sjednici Kolegija koja je prethodila sjednici Predstavničkog doma, zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković, kazao je da će, ukoliko Dizdarević bude prisustvovala sjednici, poslanici iz reda srpskog naroda napustiti zasjedanje.

Po povratku s pauze odmah je zatražena druga pauza.

Kalabić je upitao da li su sve osobe koje su trenutno u sali za sjednice u skladu s procedurama.

"Prema informacijama kojima ja raspolažem na sjednici nema nezvanih gostiju niti bilo koga ko je u zgradi mimo procedura", pojasnio je Lozančić.

Kalabić je, zbog uvjerenja da to nije tako, zatražio dodatnih pet minuta pauze.