Koalicija organizacija civ. društva
19

"Nadamo se da bojkot popisa nije jedina šansa za građansku BiH"

Klix.ba
S okruglog stola (Foto: Branimir Prijak)
S okruglog stola (Foto: Branimir Prijak)
Koalicija organizacija civilnog društva je jučer održala sastanak sa predstavnicima SDP-a i SBB-a o njihovom prijedlogu provedbe presude u slučaju Sejdić-Finci.

"Smatramo da će prijedlog još dublje podijeliti BiH i povećati nivo diskriminacije u društvu. Naime, i pored naših pokušaja da dobijemo obrazloženje za katastrofalna rješenja koja su SDP i dva HDZ-a predložili u svom dokumentu, predstavnici partija nisu nam ponudili niedan argument koji bi objasnio razloge za prihvatanje sporazuma koji bi doveo do još dublje segregacije u društvu, osim insistiranja na činjenici da je ovaj prijedlog rezultat političkog kompromisa i da se za njega može osigurati 'dovoljno ruku u parlamentu'", navodi se u saopćenju Koalicije.

Oni žele ponoviti stav da je ovaj sporazum sraman pokušaj da se potpuno zatre građanski identitet u Bosni i Hercegovini i da se država u potpunosti svede na tri etniciteta, koji će, budući da bi ovim prijedlogom dobili veću "vrijednost glasa" u mjestima gdje su u većini, postati i faktičke izborne jedinice.

"Još jednom upozoravamo one političke partije, koje su spremne glasati u parlamentima za usvajanje ovog prijedloga, da ćemo u tom slučaju biti primorani organizovati kampanju bojkotovanja popisa stanovništva u BiH. Naime, jedini način da se spriječi da apsolutna diskriminacija zavlada Bosnom i Hercegovinom je onemogućavanje sprovođenja i neprihvatanje rezultata popisa koji se planira uzeti kao temelj za promjenu ustava, što je problematično na više nivoa", stav je Koalicije.

Ove organizacije civilnog društva dale su punu podršku gospodinu Dervi Sejdiću u njegovoj nakani da, u slučaju usvajanja ovih rješenja, odmah podnese novu tužbu protiv BiH za kršenje osnovnih građanskih prava.

"Također, javnosti želimo predočiti glavne probleme koje bi ovaj sporazum izazvao i koje smo predočili predstavnicima SDP-a i SBB-a, a za koje nisu imali nijedan jedini odgovor", navodi se u saopćenju koje potpisuju:

UG Zašto ne (Sarajevo) Kali Sara – Romski informativni centar (Sarajevo)

Pravni institut u BiH (Sarajevo) Euro Rom (Tuzla) Inicijativa mladih za ljudska prava (Sarajevo) Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo) OKC Abrašević (Mostar) UNSA Geto (Banja Luka) Sarajevski otvoreni centar Antifašistička akcija BiH (Mostar) Fondacija Ekipa (Sarajevo) Pokret Dosta Oštra nula (Banja Luka)

Akcija građana (Sarajevo) Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo) Fondacija CURE (Sarajevo) Revolt (Tuzla)