Carl Bildt
0

'Nadam se skoroj aplikaciji BiH za članstvo u EU'

FENA
Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt je danas u Sarajevu kazao da je jedan od glavnih razloga njegove posjete Bosni i Hercegovini taj što će Švedska u drugoj polovini ove godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom.

Očekujemo, istaknuo je on, da će lokalni političari preuzeti odgovornost za reforme u ovoj zemlji, ali tu su i predstavnici međunarodne zajednice da pomognu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Bildt je kazao kako se nada da će uskoro doći vrijeme kada će moći pozdraviti aplikaciju BiH za članstvo u EU.

„Iskreno, ne mislim da je to vrijeme došlo jer BiH mora ispuniti neke od uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Također, moram istaknuti da ne mogu povući paralelu između postojanja Ureda visokog predstavnika i članstva BiH u EU. Mislim da tu mora biti načinjena određena tranzicija u ured specijalnog predstavnika EU“, kazao je Bildt.

Najavio je da će mu se sutra u Sarajevu pridružiti ministri vanjskih poslova Češke Republike i Francuske.

Prema njegovim riječima, susrest će se s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU, imat će sastanak s trima članovima Predsjedništva BiH, nakon toga službeni sastanak s predstavnicima 'prudske trojke', jer su oni preuzeli na sebe odgovornost za vodstvo u reformama.

„To će biti službeni sastanci. Sva trojica ćemo imati i mnoge neformalne sastanke na marginama ova tri službena sastanka, tako da mislim da ćemo se sresti s brojnim predstavnicima političkog života u BiH“, kazao je Bildt.

Razgovarat ćemo, dodao je, o tome u kom pravcu ide BiH, te o BiH na putu prema EU.

„Mene lično interesuje brzina kretanja i ekonomska situacija u BiH. Mislim da ćemo razgovarati o tome da je potrebno da se mnogo više fokusira na ekonomsku situaciju u BiH, da se skrene pažnja s nekih političkih tema više na ekonomska pitanja u ovoj zemlji“, kazao je Bildt.

Dodao je da je Republika Hrvatska prilično odmakla u ispunjavanju uvjeta za članstvo, te da postoje neka mala pitanja vezana za granice.

„Republika Srbija je također ispunila dosta uvjeta. Mislim da postoje još neka pitanja vezana za saradnju sa ICTY-em. Makedonija i Crna Gora također. Bitno je spomenuti da očekujemo da će i Albanija uskoro predati aplikaciju za članstvo“, kazao je Bildt.

Što se tiče pitanja liberalizacije viznog režima, napomenuo je da su Crna Gora, Makedonija i Srbija ispunile dosta uvjeta na putu ka liberalizaciji viznog režima te da se nada da će BiH uspjeti da ih stigne na tom putu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je podsjetio da je Carl Bildt bio prvi visoki predstavnik, „obavljao je tu funkciju odmah u periodu nakon rata, kada je u Sarajevu zaista bilo teško raditi, nije bilo infrastrukture i sve što je radio, radio je to prvi put“.

„On je bio pionir na funkciji visokog predstavnika. Moram reći da mi je izuzetno drago i počašćen sam što je Carl Bildt ovdje da mi pruži podršku na imenovanju na funkciju visokog predstavnika“, kazao je Inzko.

Podsjećajući da će Švedska preuzeti predsjedavanje EU u drugoj polovini ove godine, kazao je da je zahvalan Bildtu što je već u aprilu došao ovdje, što se pridružuje posjeti trojke ministara vanjskih poslova u EU.

„Jako mi je drago što je izrazio interes da već u ovoj ranoj fazi dođe u BiH, da se uvjeri kako BiH napreduje na svom putu prema EU“, kazao je Inzko.

Bildt je istaknuo da je želio doći i lično čestitati Valentinu Inzku na imenovanju na funkciju visokog predstavnika.

„Inzko, pored funkcije visokog predstavnika, obavlja i funkciju specijalnog predstavnika EU, što je za nas još bitnije“, kazao je Bildt.

Mi u našim razgovorima nastojimo da nađemo dobar put da učinimo tranziciju od dejtonskih struktura koje su vezane za prošlost ove zemlje ka briselskim strukturama koje vode ovu zemlju u budućnost, kazao je Bildt.

Vezani članci