Milenko Granulić
0

'Nadam se da se zdravstvu RS-a neće ponoviti 1999.'

FENA
Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić izrazio je nadu da je u zdravstvu tog bh. entiteta samo trenutna kriza, te da se neće ponoviti 1999. godina, kada su prvo kasnili doprinosi, a zatim i plaće.

Granulić je u izjavi za Fenu pojasnio da su plaće radnicima u zdravstvu RS-a za septemabr isplaćene samo u neto iznosu, odnosno da su zaposleni u svega četiri do pet zdravstvenih ustanova od ukupno njih 78 u RS dobili bruto septembarsku plaću.

„Mnoge zdravstvene ustanove u RS-u su tek jučer isplatile plaće, također, u neto iznosu“, upozorio je Granulić, koji kaže da predstavnici Ministarstva finansija nisu uradili svoj dio posla i doznačili dio sredstva Fondu zdravstvenog osiguranja.

U Fondu tvrde da su uplatili 20 miliona KM za mjesečno pružanje zdravstvene zaštite zdravstvenim ustanovama, a za istu namjenu 11 miliona maraka trebalo je da uplati Vlada RS-a, do čega nije došlo.

Iznoseći stav da novaca za zdravstvo u RS-u sigurno ima i da je ovo samo momentalna kriza, Granulić je kazao da veoma brzo očekuje razgovor s premijerom Miloradom Dodikom i resornim ministrom Ranko Škrbićem kako bi se našlo rješenje za ovu situaciju.

„Plaće medicinara u RS-u su u ovom momentu male, od januara će biti još manja njihova vrijednost, a mi smo već uputili dopis resornom ministarstvu u kojem tražimo povećanje najniže cijene rada“, naveo je još Granulić.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a naglašava da je također bitno naći i rješenje u vezi s nactom zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi trebalo da se razmatra u ponedjeljak na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Granulić podsjeća da je Sindikat protiv usvajanja tog zakona, te smatra veoma lošim predložena rješenja po kojima će se liječiti samo oni koji imaju novac, a drugi će "moći samo da umru".

On je u izjavi za Fenu kazao i da se zdravstvene ustanove nalaze pred teškom situacijom, jer se i za njih traži uvođenje fiskalnih kasa, a ne zna se ko će to plati i iz kojih sredstava.