Stjepan Krešić
0

"Nadam se da će Inzko ubrzo donijeti odluku o privremenom finansiranju FBiH"

FENA
Stjepan Krešić
Stjepan Krešić
Stjepan Krešić, predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nada se da će visoki predstavnik do 31. januara proglasiti odluku o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca ove godine.

Naime, još se nisu stekli zakonski uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice novog postizbornog saziva Doma naroda, dodao je Krešić, a to je nivo koji je nakon prihvaćanja odluke u Predstavničkom domu, trebalo da se odredi o njoj kao instanca koja daje posljednju riječ.

Krešić je danas Agenciji Fena kazao i da se Centralna izborna komisija (CIK) očitovala o inicijativi 15 novoizabranih delegata Doma, koji su, pozivajući se na poslovničke mogućnosti, namjeravali da sazovu konstituirajuću sjednicu u petak.

CIK, međutim, smatra da se nisu stekli zakonski uvjeti za to jer novi mandati teku od objave odluke o njima u Službenim novinama Federacije, navodi dalje Krešić, a poznato je da deset kantonalnih skupština u Federaciji nisu još ni delegirale članove za taj nivo.

Krešić stoga smatra da konstituirajuća sjednica ne može biti održana kako je to namjeravalo 15 novoizabranih delegata, već da je u pogledu donošenja odluke o privremenom finansiranju na potezu - visoki predstavnik Valentin Inzko.

On (Inzko) je protekle sedmice izjavio u Sarajevu da će proglasiti odluku ako to u zakonskom roku do 31. januara ne učine domaći faktori, u ovom slučaju federalni Dom naroda.

Odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine izuzetno je bitna jer treba da premosti trenutni nedostatak ovogodišnjeg federalnog budžeta kao dokumenta za svih 12 mjeseci koji također treba da potvrde oba doma u Federalnom parlamentu.

Kad ona stupi na snagu, navedeni finansijski tokovi neće biti zamrznuti i pored nedostatka budžeta (kao dokumenta) pa zato njeno donošenje s nestrpljenjem očekuju budžetski korisnici.

Odluku je predložila Federalna vlada i najavila 320,6 miliona KM za finansiranje u prva tri mjeseca. Potom je potvrđena u Predstavničkom domu u Parlamentu FBiH, koji je nakon proteklih općih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini konstituiran krajem novembra s manje teškoća nego što je to slučaj s Domom naroda.

Novi postizborni saziv ovog parlamentarnog nivoa još nije ni sazvan jer sve kantonalne skupštine u Federaciji, koje po definiciji daju članove za federalni Dom naroda, nisu završile delegiranje.