Republika Srpska
0

Nada za još jednu besplatnu vantjelesnu oplodnju

SRNA
Udruženje porodica sa problemima steriliteta nada se da će u budžetu Republike Srpske za 2011. godinu biti predviđen novac za finansiranje dvije vantjelesne oplodnje, izjavila je Srni predsjednik Udruženja Snježana Misita.

"Nadamo se da će novca u budžetu biti i za nas, žene koje se borimo sa ovim problemom. Mislim da imamo razloga za optimizam, jer je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS u nekoliko navrata izjavio da će biti obezbijeđena sredstva", rekla je Misita.

Podsjetivši da Fond zdravstvenog osiguranja RS za sada finasira jednu vantjelesnu oplodnju, Misita je rekla da žene iz zemalja u okruženju mogu na račun države uraditi šest i više besplatnih pokušaja.

"U praksi se pokazalo da bi idealno bilo da imamo plaćene tri vantjelesne oplodnje, jer je procenat uspješnosti u trećem pokušaju znatno veći. Ali, i još jedna puno bi nam značila", ocijenila je Misita.

Ona je rekla da je važno da ove godine Fond dobije potreban novac, jer su mnoge žene u 40-tim godinama i već dogodine im može biti kasno.

Misita je rekla da su porodice kojima je ovo jedini način da dobiju potomstvo već u kreditima koje su dizali za vantjelesnu oplodnju i da nisu u mogućnosti da pokušaju ponovo.

"Ja vraćam kredit od nekoliko hinjada maraka i vraćaću ga iduće tri godine. Takav je slučaj sa svih 55 naših članova, a u RS ih sigurno ima mnogo više", rekla je ona.
Misita kaže da Udruženje sada broji 55 članova, koliko ih je od osnivanja u martu ove godine, ali da u RS, nažalost ima tri puta više porodica koje muči ovaj problem.

"Mnogi još nisu naši članovi, jer ih je sramota da se zna za njihove muke. Problem patrijarhalne sredine i ovdje se ogleda", navela je ona.