Susret: Filipović - Szunyog
0

Nada da će BiH dobiti bezvizni režim

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ilija Filipović primio je u utorak u nastupnu posjetu ambasadora Češke Republike u BiH Tomasa Szunyoga.

Razgovarajući o aktuelnoj političkoj situaciji i toku započetih reformskih procesa, Filipović naglasio je da je BiH ispunila sve uvjete za bezvizni režim, a uz nadu da će uskoro uživati u takvom statusu.

Izrazio je i očekivanje da će naša zemlja u narednom periodu postati i punopravna članica NATO-a, saopćio je večeras Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Odgovarajući na interes ambasadora Szunyoga za mišljenje o ponudi Španije, predsjedavajuće Evropske unije da moderira razgovora političkih lidera, Filipović je istakao da je to proces koji prije svih drugih trebaju voditi politički lideri koji imaju većinu u PSBiH.

Kako je poznato stajališta su jako različita i ako bilo ko misli ponuditi rješenja kao što su bila butmirska, čini pogrešku, jer ta rješenja nisu zadovoljila nikoga, dodao je Filipović.

"Međunarodna zajednica bi trebala prestati nuditi nemoralne ponude, a pod nemoralnim ponudama smatram svaku ponudu koja u sebi ne sadržava jednakopravna institucionalna rješenja za sva tri konstitutivna naroda. Nemoralna ponuda je i instistiranje na očuvanju dvoentitetske BiH koju čine tri konstitutivna naroda", istakao je Filipović.

Prema njegovim riječima, nejednakopravnost naroda u sadašnjem ustavnom rješenju definitivno se mora popraviti novim ustavnim promjenama i doći do takvih ustavnih rješenja u kojima hrvatski narod neće biti institucionalno diskriminiran u odnosu na druga dva naroda.

Tokom susreta Filipović je zahvalio na sveukupnoj pomoći Češke Bosni i Hercegovine, a razgovarano je i o saradnji parlamenata dviju zemalja.