Ljubiša Ćosić
0

"Nacrt zakona upućen Evropskoj komisiji"

SRNA
Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH poslalo je Evropskoj komisiji u Brisel na ocjenu novi Nacrt zakona o sistemu državne pomoći, izjavio je pomoćnik ministra Ljubiša Ćosić.

On je za "Euroblic" rekao da se odgovor Evropske komisije očekuje za oko 15 dana, kada će tekst Nacrta zakona, sa eventualnim primjedbama, biti proslijeđen entitetskim vladama i Brčko distriktu.

Ćosić je naglasio da će usvajanje ovog zakona biti prioritet u radu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nakon izbora, jer je u predizbornoj atmosferi teško postići dogovor o spornim odredbama.

On je negirao inforamcije da je privreda BiH izgubila pola milijarde KM zbog neusvajanja tog zakona do 1. jula, čime je prekršen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, te dodao da ne postoji nijedan fond EU čije korišćenje je uslovljeno donošenjem Zakona o sistemu državne pomoći.

Nacrt zakona, između ostalog, pedviđa formiranje posebnog Savjeta za državnu pomoć koji bi obavljao posao sadašnjeg Konkurencijskog savjeta BiH i koji bi brojao sedam članova - po dva člana bi imenovale entitetske vlade i Savjet ministara BiH, a jednog Brčko distrikt, dok bi se odluke donosile konsenzusom.