Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Nacrt zakona o sprječavanju nereda još nikada nije usvojen

FENA
Foto: Fotoservis.info
Foto: Fotoservis.info
Ministarstvo sigurnosti BiH je prije pet godina sačinilo Nacrt zakona o sprječavanju nereda na sportskim borilištima, koji, nažalost, nikada nije usvojen, izjavio je danas sekretar ovog ministarstva Bakir Dautbašić.

Podsjetio je, istovremeno, da je spomenuti zakon više puta upućivan u proceduru, komentirajući novinarski upit u vezi s razlozima kašnjenja u reguliranju te oblasti, a kako se ne bi ponavljala dešavanja poput jučerašnjih u Širokom Brijegu, kada je u neredima uoči utakmice "Široki Brijeg" "Sarajevo" jedan navijač Sarajeva smrtno stradao.

"Naša je namjera da se taj zakon što prije donese i Ministarstvo sigurnosti BiH je spremno da ga u najkraćem mogućem roku uvede u proceduru", kazao je Dautbašić, potcrtavajući da je to bitno radi definiranja jasne odgovornosti za eventualne propuste u preveniranju nemilih događaja.

Napomenuo je da je pitanje donošenja spomenutog zakona inicirano i prije nekoliko godina kada je nakon nereda u Zenici tragično preminuo navijač "Željezničara" Aner Kasapović, izražavajući žaljenje zbog nemilih dešavanja u kojima mladi ljudi gube živote.

Kako je u nedjelju uvečer saopćeno na vanrednoj pres-konferenciji MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, u neredima u Širokom Brijegu smrtno je stradao navijač Sarajeva Vedran Puljić, a 31 osoba je ozlijeđena, od kojih šest teže.