Skupština Kantona Sarajevo
0

Nacrt o plaćama policajaca u javnoj raspravi 15 dana

FENA
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Nacrt zakona o plaćama policijskih službenika jednoglasno je utvrđen na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo i upućen u javnu raspravu, koja će trajati 15 dana, a u toku koje će se o predloženom tekstu zakona moći izjasniti svi zainteresirani.

Na samom početku rasprave o ovom zakonu prisutnima se obratio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić koji je ponovio da je zakon trebao biti donesen još 2010. godine, te da je donošenje ovog zakona bilo potrebno da bi se spriječile nove tužbe policijskih službenika.

Naglasio je da Sindikat policije nije bi zadovoljan predloženim tekstom zakona te da je najviše zamjerki bilo upućeno na predviđeno smanjenje plaća za dva razreda od osam platnih razreda u policiji. Radi se o razredu "čin policajca", kojih ima najviše, a smanjenje će biti, tvrdi ministar, 17 KM, dok će "nižem inspektoru" biti smanjena plaća za 11 KM.

"Ostali platni razredi imat će neznatna povećanja, dok će glavnom inspektoru plata biti povećana za 178 KM. Na ovakav poredak nismo mogli utjecati budući da su ovi kojeficijenti propisani zakonom, ali smatram da ni ovo smanjenje nije opravdano", navodi Budimlić.

Druga primjedba je na smanjenje toplog obroka koji će sada biti jedan umjesto ranijih dva posto, a Sindikat policije nije se slagao ni s predloženim dodacima o plaći od 30 posto uz mogućnost povećanja 40 do 50 posto.

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini KS-a Nedžad Fazlija predložio je amandman kojim će se ova umanjenja izjednačiti, a amandman će biti doprinos javnoj raspravi i to na način da se ne krši federalni zakon te je dodao da će zakonom policijski službenici biti izjednačeni s ostalim budžetskim korisnicima.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Kemal Ademović naglasio je da nije za smanjenje plaća ni za jednu KM policajcu, ali je najavio da će glasati za nacrt da bi se osiguralo da se u prijedlogu zakona to pitanje riješi.

Ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra potcrtao je da je u budžetu planirano dovoljno novca za implementaciju ovog zakona te pozvao zastupnike da ga podrže. Zastupnici su danas usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Pravobranilaštvu KS-a.